Hvor godt sanser du ditt indre?

Del artikkel

Evnen til å føle sitt indre er en noe ukjent sans, men en av de viktigste sansene man kan utvikle for å styrke sin helse. Det kalles interosepsjon på fint. Det er forholdsvis enkelt å lære, les hvordan her.

Hva er interosepsjon?

Interosepsjon er litt forenklet forklart evnen til å føle, «se» eller sanse hva som foregår inne i vår egen kropp. Dette gjelder både rent fysisk, gjennom å føle innover i kroppen, til organer, kjertler, nerver, muskler og lignende. Altså sanse den rent fysiske tilstanden til vårt indre, men det gjelder også evnen til å sanse kroppens emosjonelle tilstand.

Bilde av Mario Sánches Nevado

Hvorfor er det viktig?

Evnen til å sanse innover i kroppen er viktig av flere grunnen. Dypest sett er det et viktig redskap for å bli kjent med oss selv, både fysisk og psykisk. Det hjelper oss til å forstå vår kropp, hva den trenger og hvordan den reagerer på forskjellige opplevelser, omgivelser, stimuli av forskjellige slag, mat, mennesker og lignende.

Gjennom å forstå dette, lytte til det og handle der etter styrkes og beskyttes helsen, både fysisk og psykisk. Det øker vår evne til å regulere vårt stressnivå, og gir generelt sett en økt livskvalitet og livsutfoldelse.

Det har i tillegg vist seg at mennesker med god evne til å sanse innover, altså en god interosepsjon, i større grad evner å sanse, lese eller forstå sine omgivelse og medmennesker. Man kan plukke opp energien, eller «vibbene» i et rom, samt sanse humøret og intensjonen til andre mennesker. Det gjør at man lettere kan unngå eller avverge farer, og reduserer sjanse for å bli et offer for manipulasjon fra andre. I tillegg gjør det at vi bedre kan se og forstå andre mennesker og skape gode relasjon og gode omgivelser.

 

Bedre magefølelse

Når det gjelder magen og fordøyelsen spesifikt, vil denne evnen hjelpe oss til å raskere merke hva kroppen trenger av mat og drikke. Mange kan gjennom flere år spise noe kroppen ikke tåler og kobler ikke sammenhengen mellom hva de spiser og hvordan de føler seg. Ved å ha en god evne til å sanse sitt indre vil man raskt plukke opp tilbakemeldingen kroppen gir på det vi spiser og drikker. Man kan kjenne hva maten og drikke gjør med tarmene og organene, hvordan det påvirker hjernen, musklene osv. Dette gjelder både i positiv og negativ retning.

Kroppen kan gi oss fjærlette signaler, som noen mennesker plukker opp og følger. Mens andre trenger signaler på linje med en planke i panna før man skjønner hva kroppen prøve å si. Det å ikke lytte til kroppens signaler kan i noen tilfeller føre til sykdom. Det kan uten tvil føre til frustrasjon, manglende energi eller smerter i kroppen.

Noen har en mer utpreget evne på dette området, hvor det å lytte innover i kroppen skjer naturlig, men dette er noe absolutt alle mennesker kan bli bedre på, og ved hjelp av enkle metoder kan man raskt utvikle denne sansen.

 

Hvordan bli bedre på det?

Er det noe håp om du i dag ikke er flink til å sanse ditt indre? Det er det helt klart. Det finnes en rekke metoder for å bli bedre i akkurat det. Jeg vil her nevne to forskjellige måter å styrke din evne til å lytte til kroppen.

  • Lytte til dine hjerteslag
  • Yoga nidra

 

Lytte til Hjerteslagene

Å lytte til sine egne hjerteslag er en raskt og effektiv måte å forbedre sin egen evne til å lytte innover i kroppen. Hjertet er det organet som det er lettest å sanse, og blir på mange måter inngangsporten til vårt indre.

Mange visdomstradisjoner har brukt hjertet som fokus for meditasjon. Det er de som hevder at meditasjon på hjertet er den beste av alle meditasjoner, og vil åpne opp langt mer enn vår evne til å sanse egen kropp. Vi skal ikke bry oss om slike høytsvevende ting nå, men ganske enkelt flytte oppmerksomheten til vårt pulserende hjerte.

Kan du kjenne ditt hjerte banke?

For noen kan det ta litt tid før man kjenner hjerteslagene. Det kan hjelpe å legge hendene på brystet, over der hjerte ligger, puste lett inn i området, lukke øynene og føle innover i området. Når du kjenner hjerteslagene forsøk å hvile oppmerksomheten i hjerteslagene i noen minutter.

Gjennom en rolig pust og oppmerksomheten på hjertet åpnes evne til å føle innover mer og mer, i tillegg til å være en effektiv måte å redusere stressnivået på. Hjertet blir litt som en sonar, og man følger pulsen dypere inn i kroppen.

Når du føler deg komfortable med å kjenne ditt egen hjerte banke, kan du prøve å flytte oppmerksomheten inn i andre organer og andre deler av kroppen, men start med hjertet.

 

Yoga Nidra

Yoga Nidra er en mer avansert metode for å sanse sitt indre. Navnet oversettes som «psykisk søvn», og beskrives som en tilstand av søvnløs søvn, der man hviler så dypt at man nesten sovner, men er våken i en nærende tilstand mellom søvn og våkenhet.

Yoga nidra starter med fokus på pusten. Deretter blir man guidet gjennom kroppen, muskel for muskel, organ for organ og del for del. Ganske enkelt en skanning av kroppen for å finne spenninger og slappe av områder som er spent.

Man kan også bli guidet til å kjenne forskjellige sensasjoner i kroppen, som hete og kulde, tyngde og letthet, ubehag og velvære. Vekslingen mellom disse øker vår evne til å sanse innover og skaper et større rom og letthet inni oss.

Det finnes gode kilder til Yoga Nidra på Youtube og ellers på nettet. Men for å virkelig lære seg denne metoden anbefales det å gå til en kyndig yoga-lærer. Har du ikke en i ditt nærområdet, søk på nettet.

Dette er en metode som har evnen til å forandre din helse ganske markant, så det anbefales på det varmeste å lære seg denne metoden.

Reisen innover

I en verden som stadig drar vår oppmerksomhet utover i en blanding av forførende fristelser og skremmende scenarioer, forblir vårt indre for mange et fremmed og ukjent området. Ikke la det forbli slik. Utforsk ditt indre og utvikl denne egenskapen som ikke bare vil gi deg en sunnere kropp og en bedre mage, det vil og så gi deg en dypere forståelse av deg selv, og trygget i deg selv.

God reise.

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.