Bitter salat før middag

Bitter mat du bør inkludere i kostholdet for en bedre fordøyelse

Bitter salat før middag
Del artikkel
Bitter mat er nok ikke den mest populære maten og smaken for de fleste, og sjelden det man “craver” på. Men det er definitivt noen av de mest næringsrike matvarene og har mange fordeler. De er spesielt gunstige for magehelse, appetitt og fordøyelse. Nyere forskning bekrefter den oppbyggende effekten denne supermaten har på magen.
Så hva er bitter mat og hvordan kan de påvirke helsen? Her er hva du trenger å vite og som forhåpentligvis inspirerer deg til å fylle kurven med disse bitre matvarene neste gang du er i butikken.

Når vi selv kan velge

Den gangen vi var jeger/samlere var ikke målet å spise for fornøyelse. Vi spiste for å få så mye energi som mulig. Å fange vilt var hardt arbeid, så mesteparten av kostholdet besto av planter, frukt, røtter og knoller.

I dag velger mange den maten vi har har mest lyst på og som gjerne er søt, fet og salt. Vi har selektert bittert vekk ettersom vi skiftet fra å spise mest mulig plantebasert til et kosthold med mye korn og kjøtt.

Vi har ikke bare smaksreseptorer for bitter på tungen, men gjennom hele fordøyelsessystemet. Faktisk så er det over 20 forskjellige reseptorer for bittert i fordøyelsessystemet, mens det bare er noen få for smakene søtt og umami.

Når bitter mat utelates fra kostholdet får ikke reseptorene gjort oppgavene sine. Det hadde ikke vært så nøye om disse reseptorene bare fortalte hjernen at nå spiser du ruccola eller grønnkål. Men bitterreseptorene spiller en viktig rolle for fordøyelsessystemet vårt, appetitten og mer.

Hva bitter mat kan gjøre for deg

  • Fremmer sunn fordøyelse
  • Øker næringsopptaket
  • Forbedrer appetitten
  • Øker mangfoldet av flora i tarmen

I århundrer har mennesker brukt bitter mat for fordøyelsen, gjerne servert som en tonic eller aperitif før eller etter mat. Og nyere forskning antyder at bitter mat kan fremme stimuleringen av spytt og magesyre som støtter en sunn og god fordøyelse.

Bitter mat kan også stimulere galleproduksjonen som bryter ned og fordøyer fett og kan derfor være smart å tenke på ved jul når måltidene ofte er tyngre og fetere.

Når fordøyelsesvæsker stimuleres kan opptaket av næringsstoffer bedres slik som vitaminer og mineraler som er essensielt for god helse og energi.

I tillegg til å bedre fordøyelsen, har studier vist at bitter mat kan skjerpe og forsterke appetitten. Studiene viser at ved å aktivere bitterreseptorene kan sekresjonen av ghrelin stimuleres, hormonet som er ansvarlig for å fremme følelsen av sult.

Fordøyelsessystemet vårt huser en rekke mikroorganismer som påvirker helsen vår i stor grad. For å overleve og vokse trenger de gunstige bakteriene mat i form av prebiotika.

Prebiotika er spesifikke fibre som vi ikke kan fordøye, men det gjør bakteriene. Sammen med et næringsrikt kosthold og sunn livsstil, kan bitter og fiberrik mat være til hjelp for en sunn og mangfoldig mikrobiota.

Aperitif eller bitter salat før middag

I tillegg til å bruke bitre matvarer og urter i maten kan du også gjøre som mange har gjort før deg, og starte måltidet med en aperitif med fordøyelsesfremmende urter.

Bitter tinktur er urtekstrakt i en alkoholbase som kan dryppes bakerst på tungen eller man tar noen dråper i ett glass vann før et måltid. Se etter tinkturer som inneholder urter kjent for å hjelpe fordøyelsen slik som borre (burdock), løvetann, gentian/gulsøterot, fennikel og ingefær blant andre. 

Bitterstern er en kjent tinktur som fås kjøpt på helsekost. Den inneholder 17 bitterurter og litt spennende at resepten bygger på tysk, kinesisk, ayurvedisk og nordisk tradisjon.

Du kan også starte med en bitter salat som forrett som er vanlig i andre land som Frankrike. Lag deg en salat med ruccola, sikori eller endivie sammen med reddiker og litt olivenolje. 

Disse tipsene kan hjelpe deg å fordøye måltidet, du får utnyttet næringsstoffene i maten og bakteriene i tarmen får sin favorittmat.

Trenger du litt inspirasjon?

Her er en video som viser hvordan man lager ristede rosenkål med epler og pekannøtter. Kanskje noe å prøve til julens middager?

 

 

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.