En enkel pusteøvelse som lader kroppens batterier

Del artikkel

Det mest dyrebare du har er din oppmerksomhet. Alt annet blomstrer ut av den. Alt næres av den, din helse, dine kjære, dine barn, familie, vennskap, you name it. Det er den alle vil ha, og det er den alle tjener seg rik på, inkludert deg selv, om du fokuserer den på noe som beriker deg. Gi den til noe du liker og se det blomstre.

Gir du bort all din oppmerksomhet?

I vår våkne tilstand går det aller meste av vår oppmerksomhet ut av oss selv. Det går til jobb, til skjermer av forskjellige slag, det går til kjente og kjære, til nyheter og ti tusen andre ting.

Min lærer sa at 95% av vår oppmerksomhet går ut av oss selv, til verden rundt oss. Kun 5% av oppmerksomheten går inn i oss selv, for å nære og ta vare på våre vitale funksjoner. Både i form av tanker, følelser, men også rent fysisk i form organer, kjertler og alt annet vi har inni oss.

Kroppen som lagringssted for grums

Dette gjør at over tid vil det kunne samle seg mye grums inni oss, både fysisk og psykisk. Grumset forblir i vår blindsone da lite eller ingen oppmerksomhet går innover.

  • Fysisk grums kan bestå av spenninger, vondter og stivheter. Det kan være et generelt høyt stressnivå, en dårlig kroppsholdning, eller at vi går rundt og strammer magemuskler, eller andre muskler, uten at vi trenger å gjøre det.

 

  • Emosjonelt grums kan være tunge følelser som får ligge i en krok alene. Følelser man ikke orker å ta tak i og reflektere rundt for å rydde opp i og bli ferdig med. Det kan være bitterhet, bekymringer, sorger, angst, sinne og lignende.

 

  • Mentalt grums kan være ting vi tenker/sier om oss selv som ikke støtter eller styrker oss. Det kan være små viskende tanker som forteller deg hvor dum du er, hvor dårlig du er, hvor stygg du er eller alle mulig ufine ting som sniker seg under radaren fordi mesteparten av oppmerksomheten er bergtatt av den ytre verden.

 

Mange bruker den ytre verden for å døyve eller glemme grumset vi har inni oss. Selv om det kan virke i det korte løp vil det bare bli verre i det lange løp, dessverre eller kanskje heldigvis.

Pust som en baby

Den kanskje enkleste metoder jeg har vært borti for å vende energien og oppmerksomheten innover, er en puste- og oppmerksomhets øvelse som kalles «embryonic breathing», vi kan kalle det «baby pust» på norsk. Det er en øvelser hvor vi vender all vår oppmerksomhet inn i vår egen mage, nærmere bestemt området rundt navlen. Dette er vårt fysiske senter.

Ved å vende vår energi og oppmerksomhet innover i dette området, slappe av i hele området, er det som om vi rydder ut stress og spenninger fra vårt senter.

Mange sovner når de ligger slik å vender oppmerksomhet ned i magen. For andre kan det i starten være litt stressende da både tanker og følelser melder seg hele tiden, men ved å stadig vende oppmerksomhet inn i magen, puste og slappe av der, roer hele systemet seg. De fleste vil med litt øvelser oppleve at dette gir dem en svært dyp avspenning og lader opp kroppens batterier.

 

Hvordan gjør man det?

Denne øvelsen kan gjøres både sittende og liggende, men det anbefales å gjøre den liggende hvis du har mulighet. Har du tidsbegrensninger vil jeg anbefale å sette på timer på telefonen, f.eks ti minutter. På denne måten kan du hengi deg helt til øvelsen i de minuttene du setter av. Alt av planlegging, grubling og refleksjoner eller generell tenkning kan man gjør etterpå. I de ti minuttene man setter av hengir man seg full og helt til å sende all sin energi og oppmerksomhet inn til sitt senter, inn i magen.

Ligg med benene litt fra hverandre og hendene langs siden av kroppen eller med hendene hvilende på nedre del av magen. Området i vårt fokus er cirka tre fingerbredder under navelen.

Hvis du trekker en linje fra navlen tvers gjennom kroppen til ryggsøylen, og en ny linje fra ryggsøylen ned til kjønnsbenet, finner du ditt senter midt inne i trianglet du laget. Det er i dette området vi hviler vår oppmerksomhet og sentrerer vår pust i denne øvelsen.

Lukk deretter øynene og flytt all oppmerksomhet inn i dette området.

 

Pusten og pulsen hjelper hverandre

I starten kan det være vanskelig å flytte oppmerksomheten til området. For mange er det nesten umulig i starten, men med trening blir det et helt natur sted å hvile sin oppmerksomhet når vi ønsker å slappe av og lade batteriene.

For å hjelpe oss med å få kontakt med området bruker vi pusten. Fokuser pusten inn i området. Se for deg en ballong eller energikule i området som utvider seg og trekker seg sammen i takt med pusten.

En annen ting som kan hjelpe oss med å få god kontakt med området er om vi klarer å kjenne pulsen i magen.

Pulsåren i magen

Bildet over viser pulsåren i magen. Vårt fokusområdet er omtrent der pulsåren deler seg i to. Kontakt med pulsen i dette området hjelper oss ikke bare kjenne området bedre men det har også en svært beroligende effekt. Vi kan dermed kjenne hvordan pusten og pulsen møtes i dette magen, og hjelper hverandre til å slappe av.

Når du puster inn utvider området seg, på utpust trekker det seg sammen.

På innpust er det som om pusten lett masserer hele området, fra senteret, ut i hoften, bakover til korsryggen og nedover til bekkenet. På utpust slapper du litt ekstra i alle disse områdene.

Med tid og øvelse vil det ganske raskt bygge seg opp en svært behagelig, mild varme i mage-senteret når du utfører øvelsen. Man vil kjenne at varmen bølger ut i hele kroppen skaper en dyp hvile og velvære. Etter ti minutter, eller hvor lenge du selv vil ligge slik, vil man kjenne at batteriene har blitt ladet opp.

Prøv det ut, dukker det opp spørsmål underveis er det bare å ta kontakt.

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.