Spis og drikk ugress

Del artikkel
Mange av oss har løvetann, skvallerkål og brennesle i hagen eller nærområdet. Disse er supersunne, fulle av næringsstoffer som kalsium, magnesium, K2 vitamin og inneholder bitterstoffer som hjelper fordøyelsen. Akkurat nå i mai og i tiden fremover er den beste tiden å plukke dem og bruke de i mat og drikke. Små blader er bedre på smak og litt mindre bitre. Plukk de som står på steder hvor de ikke blir forurenset av trafikk og evt. sprøytemidler.

Det er mange måter du kan bruke egenplukkede urter i mat og drikke, her får du oppskrift på nydelig ugress-salat og grøftekant-smoothie om du trenger litt inspirasjon.

Ugress-salat

4 stilker grønnkål

Små løvetannblader og skvallerkål

1 håndfull ristede hasselnøtter

Ha gjerne over hakkede, friske krydderurter om du har dette.

 

Dressing

4 ss ekstra jomfru olivenolje

1/2 -1 ss balsamico eddik

Saften af 1/4 sitron

Uraffinert salt og kvernet pepper

Rengjør og riv salat og ugress i mindre stykker. Riv kålen i mindre biter. Rist hasselnøttene i en tørr panne ved lav varme i ca ti minutter. Bland salaten og ristede hasselnøtter og ha krydderurter over. Pisk dressingen sammen og fordel den over salaten ti minutter før servering.

Spis den som den er eller ha den ved siden av annen mat. Passer supert som forrett, da den inneholder bitterstoffer som aktiverer fordøyelsesenzymer.

Grøftekant smoothie

Når du plukker brennesle er det best å ha hansker på. Av brennesle kan du lage suppe, te, ha det i gryter og annen mat. Når brenneslen vaskes og kokes i tre minutter er den fullt spiselig som den er. Eller du kan mikse den rå i smoothies som her:

2-3 håndfuller med skvallerkål, løvetann og brennesle

1 håndfull spinat

3 stilker selleri

1 agurk 

2 pærer

2 dl blåbær

Noen mynteblader

Saften av 1/4 lime

Bland alle ingrediensene i en blender og nyt den i solen. Kjenn hvordan den nærer kroppen og gir god energi og påfyll.

 

Les mer om hvorfor bitter mat er så viktig for fordøyelsen her.

 

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.