Fasteprosjekt

Del artikkel

En detaljert beskrivelse av en 12 dager lang faste. Les om oppturer og nedturer opplevd av Tommy Glesnes i hans fasteprosjekt.

Her kommer en rapport fra fasteprosjektet mitt som varte i 12 dager. Disse dagene inntok jeg dette: Vann, Bris, salt, kraft og litt grønn Te. Kosttilskudd jeg tok var: Multivitamin, Omega 3, C vitamin, og magnesium.

Av og til tok jeg sitron oppi henholdsvis vannet og brisen. Jeg vil her fortelle hvordan jeg følte meg disse dagene. Det var et meget nyttig prosjekt, som viste seg å være en suksess for min egen del.

Jeg har fastet noen dager før, men aldri så lenge og den lengste fasten jeg gjorde før denne var 5 dager. Jeg er meget stolt over prestasjonen og det viser nok en gang hvor mye viljestyrke menneske kan ha når man sitter alt til verks.

 

Helsefordeler med å faste

 • Fordøyelsessystemet får hvile og kroppen gis mulighet til å reparere skader
 • Antialdring: Med at det kommer mer utskilt veksthormon fra hypofysen
 • Økt fettforbrenning
 • PGA overgang til ketoner for man klarere og mer stabil hjerne. Man skifter altså ut energien fra glukose til ketoner. Hjernen foretrekker faktisk ketoner som brensel.
 • Økt arbeidskapasitet
 • Redusert søvnbehov
 • Motvirker initiering som er utvikling og vekst av kreft
 • Renser kroppen
 • Redusert oksidativt stress
 • Mindre inflammasjon
 • Optimalisering av energistoffskiftet
 • Økt beskyttelse av cellene
 • Lev lengre og friskere
 • Restarter forskjellige systemer i kroppen.

Dette er noen helsefordeler, men det finnes helt klart flere. Dette viser et bilde om hvor gunstig en faste kan være for kroppen, og flere mennesker blir kvitt sykdommer og plager etter endt faste.

Dette var hovedgrunnene til at jeg ville prøve en lengre faste. Andre faster for å få vekk søt suget, forbedre stoffskiftet, gå ned i vekt og mange andre grunner. Mennesket er også tilpasset å faste, siden vi har gjort dette i mange herrens år. Faste er like naturlig som å spise og sove.

Det som er greit å være klar over når man gjør en faste er at man bør ha kjørt et fettkosthold i 2 uker minst, for ellers vil du ikke klare fasten like bra. Periodisk faste er også en god trening til en lengre faste og selvsagt også 1 dag og 2 dagers faste er noen gode treningsmetoder for å lykkes.

Under de første dagene ved faste vil man miste mye væske og elektrolyttene er da noe av det første som forsvinner. Salt er din gode venn under fasten, og hver gang jeg følte meg dårlig så benyttet jeg meg av denne gode vennen.

Under fasten vil man oppleve mangel på søvn og helt merkelige drømmer som kan være veldig skumle. Dette opplevde jeg i begynnelsen av fasten, men alt dette tilpasset seg etter hvert.

Dette med å våkne midt på natten er noe man bare må regne med og noen ganger vil man føle seg trøttere og noen ganger ikke. Tillegg til dette med søvn og drømmer er det selvfølgelig viktig å komme over en kneik som kan vare fra alt til 3 -9 dager.

I mine tidligere fasteprosjekter har det som regel endt ved dag 4,5, eller 6. Denne kneiken er selvsagt en hinsides sult, men det å vite at den går over er en helt utrolig flott følelse.

Under dette fasteprosjektet endte kneiken ved dag 6, selv om på dag 4 og 5 også var gode dager, men det var aller best fra dag 6.

Fasten, dag for dag

Dag 1: Da var vi altså klar for dag 1 og jeg følte meg motivert og klar. Jeg merket ingen sult før på kvelden og det merket jeg bare lite av.

Tankene som stod inne i hodet mitt var: Hvordan skal jeg klare 12 dager? Jeg følte meg også litt svimmel på kvelden, men dette løste jeg med salt som ble min aller beste venn under fasten.

Dag 2: Når jeg våknet i dag hadde jeg våknet flere ganger i natt og følte at sulten stod i taket. Jeg var skikkelig sulten og det gjorde vondt i mellomgulvet.

Jeg slo fra meg alt tanke av mat og tok meg salt og en grønn kopp te før jeg gikk på jobb. Sulten avtok noe, og kom ikke tilbake før på kvelden. Jeg gikk og la meg vel vitende om at dette kommer til å gå helt fint.

Dag 3: Våknet til at jeg flere ganger i natt hadde sovet dårlig og de merkelige drømmene var begynt. Sulten var meget tilstede hele dagen og den forsvant bare en liten stund etter at jeg hadde inntatt te, vann, kraft og salt.

Energinivået var lavt og jeg følte meg ikke bra. Tankene svirret i hodet om jeg rett og slett skulle gi opp faste, men som jeg visste var jeg inne i den verste perioden.

På kvelden begynte det å bli bedre og jeg så frem mot neste dag, men dette var helt klart den verste dagen i løpet av fasten og det skulle vise seg at dette ble den verste dagen. Sulten var vond å kjenne på.

Dag 4: Også i natt hadde jeg sovet dårlig og drømmene som jeg ikke skjønte bæret av fortsatte å hjemsøke meg. Spesielt var det å våkne til denne dagen da drømmen bestod av at noen hadde myrdet hele familien min.

Sulten kom og gikk i intervaller uten de helt store problemene og på slutten av dagen kjente jeg meg veldig bra og meget fokusert. Denne dagen var en lykkedag fordi det kjentes 100 ganger bedre enn i går. Gledet meg til neste dag.

Dag 5: Våknet opp på denne dagen fullstendig uthvilt og hadde ikke hatt noen fæle drømmer og hadde sovet i 8 timer. Følte meg super når jeg gikk på jobb og hele dagen frem til klokken var 22 var jeg rett og slett On fire og følte meg kjempebra.

Sulten kom litt etter klokken 22 uten problemer. Dette var dagen jeg hadde følt meg best til nå og energinivået disse dagene reflekterte jeg over, fordi det var utrolig å kjenne på denne energien.

Dag 6: Følte meg helt fantastisk når jeg våknet i dag. Energien var helt utrolig høy, og jeg var meget fokusert og konsentrert. Hele denne dagen følte jeg ingen sult i det hele tatt og hadde et energinivå som jeg ikke har hatt noensinne.

Følte nesten at jeg kunne gå på vannet. Selvfølgelig sov jeg glimrende den natten og alle de drømmene jeg hadde hatt var også denne dagen ikke tilstede.

Senere den dagen ble jeg imidlertid litt oppgitt da jeg måtte se på at samboeren lagde deg seg deilig middag, som ofte nordmenn gjør på en Lørdag. Hun lagde seg mye godt og jeg ble selvsagt litt fristet, uten å miste mote. Men det hadde ingenting med sult å gjøre, men hadde med at jeg hadde lyst på noe.

Det jeg gjorde var å gå igjennom målene mine for fasten og mediterte og da forsvant all lyst på noe godt. Merket ingen sult i løpet av dagen

Dag 7: Uthvilt og meget klar i hodet våknet jeg denne morgningen og følte meg super. Ingen sult i kroppen, noe som var deilig. Jeg har aldri vært en som leser veldig fort, men denne dagen leste jeg en bok utrolig kjapt og det var en utrolig følelse at jeg leste så kjapt. Det var ikke det at jeg fortet meg, men ordene bare slukte jeg opp. Dagen gikk til masse lesing og jobbing med studier og jeg hadde en fantastisk dag med mye energi.

Dag 8: Fokusert og veldig tilstede, følte jeg meg på dag 8 meget bra og begynte å ringe personer i familien min som jeg ikke har ringt på en stund. Etter dette var gjort følte jeg en god følelse inne hos meg, og stakk rett på trening.

Denne treningsøkten føltes veldig bra og jeg følte jeg hadde masse Power. Ingen sult i magen og alt var i skjønneste orden.

Dag 9: Denne dagen gjorde jeg en liten tabbe som fikk innvirkning på formen. Det jeg gjorde var at jeg drakk veldig lite vann.

De foregående dagene hadde jeg tatt salt og drukket mye vann, men denne dagen drakk jeg svært lite. Dette medførte til at jeg ble kjempesvimmel hver gang jeg reiste meg og hver gang jeg gikk.

Det løste seg med at jeg drakk mere vann og kraft og etter noen strakser følte jeg meg super igjen og energinivået var tilbake for fullt.

Dag 10: Denne dagen gledet jeg meg til. Det var som de andre dagene og jeg følte meg helt vanvittig bra. Det var nesten som jeg skulle ha inntatt mye føde for jeg følte meg så utrolig bra og ingen sult følelse.

Jeg gjorde mange husholdige ting uten å bli trøtt eller sliten. Nå var kroppen skikkelig tilpasset fasten.  Jeg hadde få dager igjen og jeg begynte å glede meg litt til å spise igjen, selv om jeg hadde det Ganske bra.

Dag 11: Dette var nest siste dagen med faste og denne dagen følte jeg meg også sinnsykt bra og masse energi. Hele dagen gikk jeg rundt og svevde og syntes at det var så rart at 7 kilo var forsvunnet fra kroppen.

Konsentrasjonen var høy og jeg skrev så masse på boken min at det nesten ikke var sant. Etter dette så jeg jeg hvor mye jeg hadde skrevet og kunne nesten ikke tro det.

Dag 12: Da var dagen kommet og jeg smilte fra øre til øre. Jeg veide meg og jeg hadde faktisk gått ned 1 kilo til, slik at jeg på siste dagen hadde gått ned 8 kilo på 12 dager.

Jeg følte meg utrolig bra og jeg følte meg kjempegod inne i meg. For en prestasjon og jeg hadde bestemt for å måle ketonene med måleren min i dag. Da jeg målte ketonene viste den 5.3, jeg fikk fullstendig hakeslepp og syntes det var mye høyere enn jeg hadde trodd, men syntes det selvfølgelig var ekstremt kjekt.

Jeg gikk til sengs med verdens beste følelse om at jeg nå hadde klart prosjektet og at jeg hadde oppnådd meget gode resultater.

Tiden etter fasten

Jeg våknet opp første dagen og visste at i dag skulle jeg spise igjen. Det aller første jeg spiste var ost og litt lammekjøtt. Dette gikk veldig bra, men faktisk så var ikke det å spise så godt som jeg hadde trodd, det smakte helt greit. Jeg spiste rolig og tygget maten sakte. Jeg ble nok litt overivrig på osten og dette medførte at jeg noen timer senere fikk litt vondt i magen og fikk litt diare. Så lenge jeg spiste kjøtt så det ut som det ville ordne seg.

Før jeg inntok mat tok jeg en ny måling av ketonene og da viste måleren 5.8 som jeg syntes var utrolig høyt.

Etter som dagene gikk veide jeg meg og da kunne jeg se at jeg bare hadde gått opp 2 kilo og det er jo helt innlysende at man vil gå opp etter en faste. Nå to uker senere så holder vekten seg stabil og jeg har ikke gått opp noe mer.

Dette betyr at jeg har gått ned 6 kilo på 12 dager, noe jeg er strålende fornøyd med.

Etter fasten har jeg også merket at energinivået har vært meget bra og at jeg har tålt ekstra karbohydrater, uten å gå opp i vekt. Før når jeg spiste karbohydrater som dette ville jeg momentant etterpå gå opp i vekt, men nå stod vekten stille og det kjentes bra at jeg faktisk har en litt høyere toleranse for karbohydrater.

Mitt kosthold baserer seg på å spise et ketose kosthold, som innebærer lite karbohydrater og mye fett. Jeg holder meg cirka på 20 gram karbohydrater hver dag og det er dette jeg fortsatt trives med, selv om jeg nå kan gå litt opp på karbohydratene.

Prosjektet var en suksess og jeg kommer til å faste igjen fordi dette har vært svært gunstig for meg og kroppen min.

 

Tommy Kumar Glesnes – Ernæringsterapeut

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.