Bløtlegge nøtter

Bløtlegger du nøtter og frø før du spiser dem?

Bløtlegge nøtter
Del artikkel
Nøtter er en god kilde til næringsstoffer – vitaminer og mineraler, sunt fett, protein og sammensatte karbohydrater som fiber. Ved å bløtlegge nøtter og frø før du spiser dem gjør du dem lettere fordøyelige, tarmvennlige og opptaket av mineraler blir betraktelig høyere.

Nøtter beskytter seg med antinæringsstoff

Nøtter og frø er viktig for plantene da det er deres “avkom” og en kilde til nye planter, derfor har de utviklet metoder for å beskytte seg. Nøtter og frø er designet for å overleve lang tid i tøffe forhold slik at de kan slå rot og spire når klima og temperatur er perfekt for det. De må tåle kulde, hete, insekter, ormer, bakterier, sopp og dyr. For å beskytte seg inneholder derfor nøtter og frø antinæringsstoffer som fytinsyre.

Når frøet har falt fra planten og ligger på jorden, vil fytinsyren beskytte og sørge for at de viktige mineralene frøet trenger for å spire holder seg på plass. Når frøet begynner å spire blir fytinsyren brutt ned og mineralene kan bli frigitt til den kommende planten.

Hvorfor vi bør bløtlegge nøtter og frø

Fytinsyre finnes på yttersiden av nøtter og frø og kan binde seg til visse mineraler fra maten vi spiser og hindre opptak av disse. Fytinsyre kan også irritere tarmslimhinnen.

Når nøtter og frø bløtlegges brytes mesteparten av fytinsyren ned og absorpsjonen av mineraler som sink og magnesium kan øke med 20 til 60%.

Vi vil jo gjerne nyttegjøre oss av alle mineralene i nøtter og frø og slippe ubehag i magen ved å spise de.

Har du fordøyelsesproblemer som irritabel tarm, kronisk inflammatorisk tarmsykdom eller annen autoimmun sykdom bør du være spesielt nøye med bløtlegging.

Slik bløtlegger du og tørker nøtter og frø

  • Bløtlegg nøtter og frø i vann over natten som hovedregel i minst 7 timer. Ha gjerne i et par spiseskjeer eplecidereddik per liter vann for å hjelpe nedbrytningen av fytinsyre. Ved skolding av nøtter får man bort enda mer fytinsyre.
  • Skyll nøttene/frøene godt i rent vann.
  • Nå kan du spise dem eller tørke dem på 40° i dehydrator eller i stekeovn på lav temperatur med døren på gløtt i 12-24 timer. Det er viktig å ikke bruke for høy temperatur når man tørker nøtter og frø for å unngå at næringsstoffene ødelegges. Nøtter og frø smaker enda bedre når de er tørket.

Mange oppdager at magen tåler bedre nøtter og frø som har vært bløtlagt, og de får mindre problemer med fordøyelsen.

Her er en oversikt over hvor lenge forskjellige typer nøtter optimalt bør bløtlegges.

 

 

Nøtter er også en kilde til fiber. Fiber er helt essensielt for en god magehelse og en balansert mikrobiota. Les mer om det her.

 

 

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.