Om Min Mage

Vår visjon

Vi har et ønske om å spre informasjon om veien til god magehelse.

I Norge er det et stort antall mennesker som har mageproblemer, og vi håper å kunne nå ut til denne gruppen.

Sammenheng mellom mage/tarm og resten av kroppen får stadig større fokus.

Minmage.no vil publisere egne artikler, komme med tips samt formidle annet materiell som vi finner hensiktsmessig. Vi vil presentere informasjon og praktiske øvelser du kan gjøre for deg selv. Vi henter det beste fra både vestlig og østlig medisin og tradisjoner, og integrerer dette på en måte som folk kan bruke i sin hverdag.

For at vi skal lykkes er vi avhengig av DIN hjelp; del våre historier med andre slik at enda flere får en GLAD mage.

Hvorfor vi skriver om magemassasje, følelser, mat, meditasjon og pust

Sykdom, plager og ubalanser kan bunne i både arv og miljø. Miljø er noe vi alle kan gjøre noe med. Med miljø menes hva du spiser, hva du drikker, hva du puster inn, bader i, hvor mye du beveger deg og trener, hvordan du tenker og dine relasjoner med andre mennesker.

Sykdom kan være komplisert, smertefullt og skummelt og ingen sitter med alle svarene på hvordan hver og en av oss kan bli kvitt plager. Men kroppen vår er i stand til utrolige ting. Den er et intelligent system som er dypt knyttet til tankene våre og verden rundt oss, og fantastisk designet til å selvregulere og helbrede.

Ved å rense miljøet vi lever i, luften vi puster i, maten vi spiser, vannet vi drikker og produktene vi bruker, støtter vi helbredelsesprosessen. Og når vi går forbi det fysiske, og forbedrer vårt indre miljø, våre tanker, tro og følelser, kan vi endre livene våre og hjelpe på kraftfulle måter.

MAT

Mat er medisin og det er kraftfullt. Det er informasjon til kroppen og genene våre, og god kommunikasjon i kroppen er med på å gi god helse. Hvis du gir kroppen din rett verktøy i form av næringsfull og variert mat, kan den gjøre mye selv for å rette opp i ubalanser.

Her på minmage.no under kategorien MAT vil du finne veiledning, tips og råd for hvordan du kan bruke mat og drikke, tilskudd, urter og andre livsstilstips som verktøy på din vei mot en god magehelse. Du vil finne små artikler med tips og lengre artikler som gir deg mer kunnskap om hvordan maten påvirker magen og kroppen.

Med kunnskap kan du selv ta mer ansvar for din helse. Vårt mål er å komme med god og oppdatert informasjon som kan være til hjelp og inspirasjon. Vi håper at du på sikt vil lære å kjenne hva som er godt for deg og hva som ikke er så bra, og du selv kan styre ditt kosthold og dine vaner slik at det er tilpasset deg og din biologi. Det er forskjellig fra person til person. 

FØLELSER

Du har kanskje hørt om koblingen mellom tarm og hjerne? Forskning har vist oss at hjernen og fordøyelsessystemet er tett forbundet med hverandre gjennom tykke nervefibre som kan overføre informasjon begge veier, og gjennom kommunikasjonskanaler som benytter seg av blodomløpet.

Fordøyelsessystemet vårt er sensitivt for følelser. Følelser som sinne, angst, tristhet, skam, irritasjon og andre kan trigge symptomer i mage og tarm. Minner, traumer og hendelser kan lagre seg i kroppen som spenninger som igjen kan påvirke kroppens organer og fordøyelse.

At hjernen har en direkte effekt på fordøyelsessystemet er kanskje ikke noe å lure på når vi vet at bare det å tenke på mat kan sette i gang fordøyelsesvæsker før maten er foran oss. Og når vi putter maten i munnen kan følelsene vi har mens vi spiser påvirke fordøyelsen. Denne koblingen går begge veier. Stadig mer forskning underbygger at det er ubalanser i tarmfloraen ved en rekke sykdommer knyttet til hjernen. (1, 2, 3). Mage og tarmproblemer kan være årsaken til eller forårsaket av vonde følelser og tilstander. (4, 5, 6.)

Linken mellom hjerne og mage/tarm er derfor viktig, og skal man få orden på mageproblemer må man også se på rollen følelser kan ha i denne sammenheng.

Her på minmage.no vil du finne artikler om tema følelser og fordøyelse, og noen emosjonelle verktøy. Ha tålmodighet og vær god med deg selv på veien.

MEDITASJON OG PUST

Meditasjon og pusteøvelser har eksistert og blitt praktisert i tusenvis av år. Det er verktøy som har endret livet til mange. Hjernen “skravler” hele tiden og ofte så kan den fortelle oss om negative og begrensede ting. Når hjernen styrer det meste uten at vi er bevisste er det ikke alltid så godt for oss, men bruker man hjernen som et verktøy er den fantastisk! 

Meditasjon skrur av kjemp- eller- flykt-responsen som gir oss frykt og stress. Noen lever nesten konstant i denne stressede tilstanden. Meditasjon stimulerer det parasympatiske eller avslappende nervesystemet i kroppen og gir oss mulighet til ro og heling. På et veldig grunnleggende nivå letter meditasjon stress. Hypofysen gjør utrolige ting når du mediterer. Den slipper ut alt det gode kroppen kan lage som oksytocin, dopamin, serotonin og endorfin! Vi kan skru på disse livskreftene hvis vi bare bruker et øyeblikk på å få en forbindelse med vårt indre og høyere selv. Det må ikke være meditasjon, det kan også være en tur i skogen, men hjernen må få ro slik at du føler en total fred i sinnet.

Å puste er noe vi alle vet hvordan vi gjør, men allikevel har de fleste av oss gitt slipp på vår naturlige evne til å puste fullt ut. Vi blir gjerne lært i tidlig alder til å kontrollere våre tanker og følelser og som resultat av det strammes muskler og våre pustemønstre blir begrenset. Det finnes mye potensiale i pusten og med dype pusteøvelser kan man roe nervesystemet og øke blodgjennomstrømning som igjen kan bedre fordøyelsen. Ved å lære hvordan du bevisst kobler til pusten og finner den naturlige rytmen, så kan påvirkningen på vår mentale og fysiske helse endre seg positivt. 

Det finnes mange former for meditasjon og pusteøvelser, her på minmage.no vil vi komme med forskjellige tips og øvelser, kanskje finner du noe som passer deg. Det krever ofte litt øvelse for å finne den totale roen. Men etter å ha gjort øvelsene noen ganger vil du merke hvor godt det gjør deg og du kan bruke det som verktøy i krevende situasjoner og når du opplever vondt i magen.

MAGEMASSASJE

Stress og spenninger kan sette seg i magen og svekke fordøyelsen, kortsiktig og over tid. Kortsiktig ved at kroppens nervesystem er stresset slik at mindre blod og nervestimulanse sendes til magen og de indre organene. Over tid ved at muskulatur og bindevev strammer seg rundt organene, noe som svekker bl.a blod og lymfesirkulasjon og vil hemme deres funksjon. Det kan være stress fysisk eller psykisk, følelser, dårlig mat, miljøgifter, traumer og dårlig kroppsholdning som kan skape stress i kroppen generelt og magen spesielt.

Magemassasje er en massasjebehandling som skånsomt og effektivt løsner på stress og spenninger som har satt seg i kroppen, og spesielt i og rundt de forskjellige organene i magen. Magesekken, milten, leveren, galleblæra, tynntarm, tykktarm, nyrene bukspyttkjertelen osv. Det er en holistisk behandling som tar hensyn til sammenhengen mellom kropp og sinn. Hvordan følelser og tanker påvirker fordøyelse, og hvordan fordøyelsen påvirker følelsene og tankene. Det er en gjensidig påvirkning i positiv eller negativ retning.

Gjennom bruk av massasjeteknikker, pust, avspenning og enkle meditasjonsøvelser styrkes forbindelse med magen og kroppen, spenninger og stress fjernes, man lærer seg enkle måter å ta vare på egen mage, og som en konsekvens blir både fordøyelsen, og helsen generelt, bedre.

Her på minmage.no vil du finne artikler som beskriver hva magemassasje er, hvordan du kan bruke enkle teknikker med egenmassasje til å hjelpe deg til en bedre fordøyelse og bedre mage.

Hva er din historie?

Historiefortelling er en av de eldste kunstformene praktisert av mennesker. Historier underholder og de lærer oss noe. De reflekterer over erfaringer og skaper samhold. Å dele historier om helse kan hjelpe andre på veien med motivasjon, håp og løsninger. Ord kan ha stor positiv påvirkning på andre og man får mulighet til å formidle sin kunnskap og erfaring.

Det kan være sårbart å dele sine personlige historier, og det er modig.

Professor og forsker Brené Brown som har brukt årtier på å studere mot, sårbarhet, skam og empati sier dette om å være sårbar:

“Jeg vet at sårbarhet er kjernen til skam og frykt, men det virker også som det er utgangspunktet for glede, kreativitet, tilhørighet og kjærlighet.”

Trenger du litt mot til å skrive og dele, se denne inspirerende TED talk med Brené Brown: Sårbarhetens kraft

 

Din historie er viktig – din historie kan være andre sitt lys og håp som viser at man er ikke alene.

Har du personlige historier om din vei til bedre magehelse, da blir vi veldig glad om du vil dele dette og sende din historie til oss på info@minmage.no. Etter gjennomgang legger vi det ut under kategorien Historier. Om du ønsker å være anonym er det selvfølgelig helt i orden. 

Om oss

Vi som skriver for minmage.no har våre personlige erfaringer og historier som gjør at vi ser behovet for et sted man kan finne informasjon og inspirasjon om veien til eget velvære gjennom flere aspekter hvor man ser på kropp og sinn helhetlig. Det er nettopp derfor vi har valgt å ta med forskjellige kategorier som vi har kunnskap om, og som vi erfarer er gode verktøy.

Vil du vite litt mer om oss kan du lese her:

Lars Jørgen Thveten

Jeg skulle bli sykepleier. Men etter at moren min døde av kreft i løpet av mitt første år på sykepleier studiene, tok jeg permisjon fra studiene og dro på en 9 måneders reise til Asia. Fire måneder i Thailand, fire måneder i India og en tur i Malaysia. På denne reisen dro jeg bl.a til Tao Garden og Qigong lærer Mantak Chia, hvor jeg lærte Chi Nei Tsang, eller Magemassasje som jeg kaller det på norsk. Det åpnet mine øyne for mye av livet jeg hadde lagret i mageområdet. Kort fortalt forløste jeg, i løpet av fire år på reise, mange store og små traumer og i stor grad transformerte min egen helse, fra å tåle mindre og mindre mat, til nå å kunne spise hva jeg vil. 

Gjennom å jobbe med magemassasje i over 8 år har jeg snakket med flere tusen mennesker om deres mage og tarmproblemer. Selv om magen og tarmene kan være komplekst ser jeg visse ting som går igjen hos veldig mange, og hvordan følelser og tanker kan påvirke magen og fordøyelsen, i både positiv og negativ retning. 

I 2015-2018 studerte jeg akupunktur ved Høyskolen Kristiania og skrev bacheloroppgave om irritabel tarm (IBS). Selv om oppgaven primært handlet om akupunktur og IBS, leste vi forsking fra alle fagfelt som hadde vist seg å ha en positiv innvirkning på IBS. Jeg fikk sett at det er en god del som virker litt, men at foreløpig har man ikke funnet “en magisk pille” som knekker koden. Min teori er at man må kombinere flere av disse fagområdene til en holistisk tilnærming, hvor man jobber både med magen rent fysisk, med kosthold, med nervesystemet, med pust og meditasjon.

Magen og tarmen, som fagfelt, er i rivende utvikling. Det er veldig mye vi ennå ikke vet, og det er veldig spennende å følge med på dette området. Det er også vel så spennende å utforske hvordan vi selv kan få en bedre mage på naturlige og skånsomme måte.

Til vanlig tilbyr jeg akupunktur, magemassasje m.m på No 5 Huset i Oslo. Du kan lese mer om meg og det jeg tilbyr på www.magemassasje.no

Johanne Egeberg

Min store interesse for livsstil og helse brakte meg inn på studier i ernæring på slutten av 90-tallet, jobb som ernæringsterapeut etter studier og forskjellige spennende lærerike stillinger i helsebransjen de siste 15 årene.

Jeg har en stor fascinasjon for den menneskelige kroppen og jobber kontinuerlig med å “hacke” min egen kropp og sinn for å utvikle meg og føle meg bedre. Ved å gå i dybden og finne årsak har jeg kvittet meg med stoffskifteproblemer, betennelser, dårlig næringsopptak og næringsmangler. Alt startet i mage og tarm og det var her jeg måtte rydde opp og tilpasse kostholdet for å få det bedre.

Her er min historie om hvordan jeg startet på veien til bedre mage og helse – Gullstandard på prøvene

Ved å gjøre om på kostholdet og tilføre tilskudd av vitaminer, mineraler og urter har også mine barn blitt kvitt astma, elveblest og migrene. 

De siste årene har jeg blitt veldig interessert i hva følelser gjør med oss og hvordan man kan trene emosjonelt. Jeg praktiserer meditasjon som er til stor hjelp for å jobbe med følelser, finne indre ro og bli modigere. 

Når man tilegner seg kunnskap og erfaring kan man selv ta større ansvar for sitt liv og sin helse. Ved å skrive for minmage.no håper jeg å nå ut til mennesker med informasjon som kan være til glede og inspirasjon.

Forøvrig har jeg utdannet meg til Ernæringsterapeut og Markedsøkonom, er kommunikologistudent og våren 2020 fullførte jeg kurset Emosjonell styrketrening med Kathrine Aspaas.

 

 • Hvor godt sanser du ditt indre?
  Meditasjon & Pust
  Evnen til å føle sitt indre er en noe ukjent sans, men en av de viktigste sansene man kan utvikle for å styrke sin helse. Det kalles interosepsjon på fint. Det er forholdsvis enkelt å lære, les hvordan her. [Les mer]
 • En enkel pusteøvelse som lader kroppens batterier
  Meditasjon & Pust
  Det mest dyrebare du har er din oppmerksomhet. Alt annet blomstrer ut av den. Alt næres av den, din helse, dine kjære, dine barn, familie, vennskap, you name it. Det er den alle vil ha, og det er den alle tjener seg rik på, inkludert deg selv, om du [Les mer]
 • Hvilke følelser påvirker magesekken?
  Følelser
  Følelser kan stresse og svekke magesekken og fordøyelsen, men en magesekk stresset og svekket på annet vis kan gi grobunn for negative følelsene. Det blir en vondt spiral. [Les mer]
 • Spis og drikk ugress
  Mat
  Mange av oss har løvetann, skvallerkål og brennesle i hagen eller nærområdet. Disse er supersunne, fulle av næringsstoffer som kalsium, magnesium, K2 vitamin og inneholder bitterstoffer som hjelper fordøyelsen. Akkurat nå i mai og i tiden fremover er den [Les mer]
 • Fire former for stress
  Følelser
  Hva er det som kan skaper problemer i magen? [Les mer]
 • Tre Yogaøvelser for bedre fordøyelse
  Meditasjon & Pust
  Yoga er et system med indre og ytre øvelser for helseoptimering som har eksistert og blitt forfinet over flere tusen år. Det finnes rester og arkeologiske gjenstander datert så langt tilbake som titusen år, som vitner om at yoga har eksistert allerede [Les mer]