Tre Yogaøvelser for bedre fordøyelse

Del artikkel

Yoga er et system med indre og ytre øvelser for helseoptimering som har eksistert og blitt forfinet over flere tusen år. Det finnes rester og arkeologiske gjenstander datert så langt tilbake som titusen år, som vitner om at yoga har eksistert allerede da. Det blir beskrevet som en vitenskap hvor man harmonerer sin indre verden, både fysisk, emosjonelt, mentalt og spirituelt med naturen og universet rundt oss.

Det finnes like mange forskjellige yoga-tradisjoner som det finnes blomster på denne jord. Øvelsene i denne posten er hentet fra Bihar School of Yoga.

Øvelsene presentert i denne artikkelen er tre enkle øvelser som stimulerer  fordøyelsen og de indre organene på en mild måte, i tillegg til å ha andre positive effekter på kroppen. Det er en kombinasjon av fysiske stillinger, fokus på pust og konsentrasjon.

Det finnes utallige øvelser i de forskjellige yoga-tradisjonene som er med på styrke de indre organene og fordøyelsen, men jeg anser disse som enkle og effektive nok til at de fleste kan klare og få utbytte av dem.

 

Balasana (Barnet)

Utførelse: Start med å sitte på gulvet. Du sitter med benene sammenfoldet under deg med skinnleggen og oversiden av foten mot gulvet. Ryggen og nakken rak. Slapp av i hele kroppen. Pust inn, og på en utpust lener du overkroppen fremover, med så rak rygg som mulig, inntil pannen hviler på gulvet foran deg.

Armene kan hvile langs kroppen, eller fremover. Kjenn etter hva som er best for deg.

Lukk øynene og bli i stillingen så lenge den er komfortabel.

Kom tilbake til utgangsposisjonen på en innpust.

Fokus: Fokus på pusten i navelområdet. Kjenn hvordan pusten jevnt og rolig stimulerer hele bukhulen. Med trening kan man etter hvert kjenne en veldig behagelig varme i området like under navelen. Pust inn i dette området og hvil oppmerksomheten der.

Effekt: Denne stillingen bedrer funksjonen til tarmene og fordøyelsesorganene, og kan lindre plager som forstoppelse og for mye gass i magen. Veldig god ved vondt i magen. I tillegg får musklene i ryggen en mild strekk, og ryggvirvlene trekkes varsomt fra hverandre når man puster inn, noe som letter på trykket mellom virvlene. Dette lindrer problemer i området og oppfordrer ryggvirvlene til å komme tilbake til normalposisjon. Stillingen regulerer i tillegg funksjonen til binyrene, og lindrer plager i kjønnsorgan hos både menn og kvinner.

 

Kandharasana (Skulderstillingen)

Utførelse: Start ved å ligge på ryggen med utstrakte ben. Bøy så knærne og plasser fotsålene i gulvet så nært baken som mulig. Føttene og knærne kan være på hoftebreddes avstand fra hverandre.

Hvis du når anklene med hendene, tar du tak i anklene, hvis ikke kan hendene hvile ned langs siden av kroppen.

Dette er utgangsposisjon.

Hev så baken og hoftene opp mot taket. Prøv å hev navlen og brystet så høyt som mulig, brystet en anelse opp mot haken, uten at skuldrene og føttene forandrer sin posisjon.

Behold hele fotsålen i gulvet.

Forbli i stillingen så lenge det er behagelig. Gå ut av stillingen på en utpust mens du ruller ryggsøylen nedover, virvel for virvel, til den ligger på gulvet.

Slapp av med utstrakte ben.

Fokus: I stillingen fokuser på pusten i magen.

Effekt: Denne stillingen masserer og strekker tykktarmen og organene i bukhulen, og forbedrer fordøyelsen. Det er en mild form for inversjon, der tyngdekraftens nedover press på organene, reverseres for en liten stund.

Kontraindikasjon: De som er plaget med sure oppstøt og magesår bør ikke utføre denne øvelse. Den er heller ikke anbefalt for de senere fasene av graviditet, med mindre du har kyndig veiledning.

 

Shava udarakarshanasana – Universalstillingen

Utførelse: Start med å ligge på ryggen med ben og føtter samlet. Strekk armene ut til siden, med håndflatene ned mot gulvet.

Bøy høyre ben og plasser høyre fot på venstre kne. Plasser venstre hånd på høyre kne.

Sakte men sikkert drar du høyre kne ned mot gulvet på venstre side av kroppen.

Snu hodet mot høyre side av kroppen og se mot den utstrakte armen.

Venstre hånd er på høyre kne.

Ideelt sett skal både høyre kne og høyre skulder hvile på gulvet i denne stillingen.

Hold stillingen så lenge den er komfortabel.

Kom sakte ut av stillingen og ligg på ryggen på gulvet med armene langs siden av kroppen. Føttene og benene samlet. Hvil et øyeblikk her og kjenn på kroppen. Er det en forskjell på høyre og venstre side?

Gjenta øvelser på andre siden av kroppen.

Fokus: Fokuser på pusten i solar plexus og på å slappe av i hele kroppen, men spesielt langs ryggsøylen.

Effekt: Øvelsen har en spesielt god effekt på stramhet og slitenhet i korsryggen. Det løsner på stress og spenninger i det området, det påvirker nervene i området, som går til tykktarmen, kjønnsorganer og ben.

Bekkenet og organene i bukhulen blir tonifisert gjennom vridningen og pustens masserende effekt.

 

Oppsummering

Fysiske yogaøvelser, asanas, som presentert her, er kraftige verktøy. De har blitt kultivert frem i mange tusen år og er en inngangsport, ikke bare til bedre fordøyelse og helse, men også til å bli bedre kjent med seg selv. Hvis du ønsker bedre fordøyelse og helse er det et verktøy jeg virkelig kan anbefale å benytte. For skikkelig opplæring i dette anbefales det å ta kontakt med en lokal yogalærer som kan veilede deg.

Mange tror at de ikke kan praktisere yoga fordi de er for stive, til det vil jeg avslutte med et sitat;

Å ikke gjøre yoga fordi man er for stiv er litt som å ikke dusje fordi man er for møkkete

 

 

Kilde;

Asana, Pranayama, Mudra, Bandha – Swami Satyananda Saraswati

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.