styrke leveren

10 tips for å styrke leveren

styrke leveren
Del artikkel
En av tre nordmenn har fettlever viser studie. Hvorfor snakkes det da så lite om dette? Leveren kan påvirke vår fysiske og mentale helse og har en nøkkelrolle i fordøyelsessystemet, så vi bør ta godt vare på den. Her gir vi derfor 10 tips til en sunn og frisk lever.

Gamle tradisjoner knytter leveren til følelser

Ifølge tradisjonell kinesisk medisin er en sunn lever viktig for å takle og balansere følelser. Greske leger i oldtiden så på forstyrrelse i forholdet mellom kroppsvæsker som grunnlag for sjelsegenskaper og sykdommer. Det å være kolerisk, som betegner et oppfarende menneske var karakterisert ved et overskudd av galle. I eldre tider var det også her i Norden en utbredt oppfatning at leveren var sete for både tankeliv og følelser og dermed fikk vi uttrykk som å “snakke rett fra levra” og “å spre edder og galle” etter tanken om at overflod av galle forårsaket bitterhet og ondskap og edder som var norrønt for gift.

Les gjerne mer om lever og sinne her.

Leveren er et viktig organ i fordøyelsessystemet

Alt du spiser og drikker inkludert medisiner går gjennom leveren. Leveren mottar blod som inneholder næringsstoffer som er tatt opp i fordøyelseskanalen og omdannes i levercellene før de sendes ut i blodkretsløpet. På denne måten kan leveren danne og regulere omsetningen av karbohydrater, fettstoffer og proteiner. 

Også forbrenning av alkohol foregår i leveren og den fungerer som rensestasjon for blodet ved å bryte ned avfallsstoffer, giftstoffer og gamle blodceller. 

Leveren er et lagringssted for mange av de nødvendige vitaminene og glykogen. Glykogen er en katbohydratreserve som dannes av glukose.

I tillegg spiller leveren en vesentlig rolle i stoffskiftet, i mange andre biokjemiske prosesser og den er et produksjonssted for proteiner og galle. Galle er en væske som skilles ut via galleveiene til tolvfingertarmen. Gallen inneholder delvis avfallsstoffer som er skilt ut av leveren, og dels stoffer som bidrar til fettfordøyelsen i tarmen. 

Tenker du at leveren din trenger litt omtanke og kjærlighet, ikke fortvil, det finnes flere ting du kan gjøre for å ta vare på den. Det handler i bunn og grunn om å ha en sunn livsstil.

En sterk og frisk lever

10 tips for hva kan du gjøre for å ta vare på dette viktige organet som har så stor betydning for helsen:

  • Måteholdent alkoholkonsum. For mye alkohol kan ødelegge leverceller og i verste fall kan det føre til cirrhose/skrumplever. En alvorlig tilstand som etterhvert kan gi leversvikt.
  • Spis sunn mat og vær i aktivitet. Leveren din vil takke deg for dette! Dette forebygger ikke-alkoholisk fettlever som i sin tur kan gi hjerte- og karsykdommer eller i sjeldne tilfeller ende med skrumplever. Fettlever er blitt en relativ vanlig tilstand i den vestlige verden.
  • Noen medisiner kan ha bivirkninger som går på leveren. Sjekk med legen din. Går du på slike bør du være ekstra påpasselig med det som er beskrevet over.
  • Begrens inntak av fruktose. Kroppen vår behandler glukose og fruktose forskjellig. Nesten alle celler i kroppen kan bryte ned glukose til energi, mens det er levercellene som bryter ned fruktose. For mye fruktose kan gi fettlever. Tidligere var den eneste kilden til fruktose frukt, men nå kan man få det i seg gjennom prosesserte matvarer tilsatt fruktose eller sukrose. Sukrose er det vi kaller sukker og er sammensatt av glukose og fruktose. High-fructose corn syrup eller på norsk fruktoserik maissirup er heldigvis ikke så utbredt i Norge som i USA, og vi får håpe det forblir slik.
  • Plukk løvetann på våren og bruk det i maten. Det finnes mange måter å bruke løvetann på for eksempel som te eller i salat. Løvetann har fordøyelsesfremmende egenskaper og den kan forebygge fettlever, i tillegg til at den har en rekke andre gunstige virkninger.
  • Spis artisjokk. Den er full av gode næringsstoffer og fiber og har en rekke gode effekter på fordøyelsessystemet og beskytter og regenererer leveren. Den øker også galleproduksjonen som er viktig blant annet for fettfordøyelsen. Og så er den så vakker å se på!

  • Mariatistel har blitt brukt for å styrke og rense leveren i århundrer. Virkestoffet silymarin kan man ta som kosttilskudd og det har blitt gjort mye forskning på dens egenskaper.
  • Choline er et essensielt næringsstoff som er nødvendig for oss. Leveren kan lage noe, men mesteparten må man få gjennom kostholdet eller som tilskudd. Mangel på choline kan føre til fettlever og leverskade. Behovet for choline kan variere gjennom livet og noen mennesker har en genmutasjon som kan være årsak til mangel. Choline finnes i kylling, fisk, egg, biff, reker, melk, brokkoli, spinat, bønner og grønne erter.
  • Kaffe har i flere studier vist seg å ha en forebyggende og helende effekt på cirrhose, skrumplever. Svart kaffe uten sukker riktignok.
  • Intermittent fasting eller periodisk faste når man faster fullstendig annenhver dag i 12 dager har i studier vist at det har en gunstig effekt på leverhelsen. Det kan reprogrammere leverceller som kontrollerer mange biologiske prosesser i leveren og andre organer. Det er mulig det er samme effekt når man faster 12-16 timer i døgnet, som er den vanligste formen for periodisk faste, men i denne forskningen valgte de å studere effekten av annenhver dag.
Så for å holde leveren din frisk og ikke spre edder og galle er det viktigste et sunt og variert kosthold, aktivitet, et balansert følelsesliv hvor du tar tak i negative følelser før de får utvikle seg til usunt sinne og raseri og gi leveren litt støtte med noen av tipsene fra oss. Lenge leve leveren!

 

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.