Gullstandard på prøvene

Del artikkel
Fra jernmangelanemi, stoffskifteproblemer, betennelser og smerter i magen til mer energi, godt humør og bedre livskvalitet. Det er mange veier til mål – her er min historie.

Kneippbrød, melk og posesupper

Jeg vokste opp på 70- og 80-tallet da kneippbrød og melk var det man i mange hjem spiste til frokost, lunsj og kveldsmat. Jo mer melk jo bedre var det, og ikke sjelden tok man kartongen ut av kjøleskapet og drakk direkte fra den i store mengder.

Flere og flere mødre var heltidsarbeidende og i takt med dette kom det mer og mer ferdigmat på markedet. Det fikk familielivet hjemme hos oss på et vis til å gå rundt med en far som jobbet “døgnet rundt” og utenlands i flere måneder av gangen, og en mor som tok en sen utdannelse og deretter jobbet hardt for å klatre karrierestigen.

Hjemmelaget mat var noe jeg forbandt med min mormor. Hjemmelaget brun saus til potetene når jeg kom på besøk og en enorm julekakeproduksjon en gang i året. Hjemme gikk det mye i posesupper og nå og da pannekaker, slik jeg husker det.

Sannsynligvis vokste jeg opp på mat som ikke var veldig næringsrik og ganske så ensidig.

Antibiotika og tonsillektomi

Jeg var mye syk med ørebetennelser, halsbetennelser, forkjølelser og veldig mye magevondt. Fikk også utallige kurer med antibiotika og tonsillene (mandlene) ble operert vekk tidlig i tenårene grunnet mye betennelser.

Faktisk så var det en lege den gangen på 80-tallet som mente at jeg kanskje ikke tålte melk og derfor hadde mye magesmerter. Han foreslo at jeg sluttet å drikke melk, men mente det var svært viktig at jeg fikk i meg yoghurt og ost for å ikke få kalsium- og andre næringsstoffmangler. Magen ble noe bedre og jeg hadde litt mindre smerter, men det var langt i fra bra.

Nå vet jeg at jeg ikke nødvendigvis får næringsmangler ved å holde meg unna melk, men at jeg faktisk har hatt veldig godt av å gjøre endringer i kostholdet mitt. Det holdt ikke å bare kutte ut melk.

Hva var årsaken?

Jeg anerkjente i voksen alder at etter alle årene med dårlig kosthold og mange antibiotikakurer var jeg nødt til å gjøre noen store endringer og bygge opp en god tarmbiota og et godt immunforsvar på en grundig måte.

Før jeg startet på min “magekur” fikk jeg tatt en blodprøve som viste status på noen verdier.

Jeg hadde veldig lave ferritin- og jernnivåer som ikke var noe nytt, men noe som har hengt ved siden jeg var liten.

De første tallene indikerer mine nivåer. De siste tallene indikerer hva nivåene bør være innenfor hos en frisk person for å unngå mangler. Det sier ikke noe om individuelle forskjeller og hva som er optimalt. Et ferritinnivå på 16 er nødvendigvis ikke godt nok for å føle seg vel.

S-Ferritin indikerer at jeg har jernmangel/anemi og tomme jerndepoter.

Ved betennelsestilstander i kroppen kan S-jern, serumjern synke. Kunne jeg ha en inflammasjon i kroppen?

Ja! 

Stoffskifteprøvene viste at jeg hadde en betennelsestilstand hvor kroppens eget immunsystem dannet antistoffer som angriper cellene i skjoldbruskkjertelen.


Jeg hadde nå sterke indikasjoner på at jeg hadde betennelser i kroppen som muligens bidro til at jeg hadde problemer med næringsopptak av bl.a av jern. Kunne årsaken være kostholdet mitt?

Ut i fra matintoleransetester jeg fikk tatt via Lab1 som ligger i Sandvika, Bærum, viste det seg at jeg hadde IgG mediert matallergi mot noen matvarer. I motsetning til IgE allergi hvor symptomer gjerne kommer raskt og voldsomt, vil en IgG allergi nødvendigvis ikke merkes før etter en tid og det kan være vanskelig å koble symptomene man har til dette.

Testen viste utslag/antistoffer mot alle kornslag som inneholder gluten.

Siden jeg ønsket å gå grundig til verks og også vite noe om tarmens tilstand, fikk jeg tatt en omfattende avføringsprøve ved samme laboratorium. Denne viste at jeg hadde lite mangfold av gode tarmbakterier og også noen som kunne være patogene/skadelige.

Magekur, kosttilskudd og endret kosthold

Ved hjelp av en funksjonellmedisinsk lege fikk jeg satt i gang med en kur for å ta knekken på uønskede mikroorganismer i tarmen. Jeg kuttet helt ut gluten, melk og sukker. Tilførte mye grønnsaker og spirer i kostholdet mitt. Tok tilskudd av en rekke vitaminer, mineraler og etterhvert pro- og prebiotika for å fore gode tarmbakterier og tilføre nye.

Etter kun et par måneder hadde energinivået mitt økt, jeg var gladere og lettere til sinns, hadde større stresstoleranse og mindre vondt i magen og kroppen generelt.

Gullstandard!

Jeg tok blodprøver underveis. De viste gradvis økning i jernlagre og nedgang i antistoffene mot skjoldbruskkjertelen.

Etter et års tid hadde blodprosenten (B-hemoglobin) min gått opp til det legen kalte gullstandard! Lav blodprosent kan henge sammen med anemi.

Jeg følte meg bedre enn noensinne og var så fornøyd med at jeg hadde klart å gå gjennom et år med endret kosthold som viste seg å være helt avgjørende for min livskvalitet. 

“Du har nå forhindret å utvikle en stoffskiftesykdom og en betennelsestilstand i kroppen din som kunne gitt deg mye plager”, så han også.

Etter to år så prøvene mine slik ut:

Ferritin og jern:

Antistoffer mot thyreoperoksydase:

Intuitiv spising og noen utskeielser

Jeg lever ikke like strengt lenger, men har lært meg å kjenne på kroppen hvordan den reagerer på forskjellig mat og prøver å kjenne etter hva kroppen trenger. Det har tatt meg en god del år med prøving og feiling for å komme dit. Det hender jeg skeier ut med mat som ikke er bra for meg, men da henter jeg meg inn igjen og lar det ikke lenger gå så langt at jeg blir syk.

I ettertid har jeg tenkt mye på alle som får en stoffskiftediagnose og lever med dette resten av livet og alle plagene de har. Tenk om flere viste at man kan rydde opp i tarmen og endre kosthold og få et mye bedre liv – mer energi og mye mindre plager fra mage- og tarm.

Johanne