Leveren, Sinne og Våren

Del artikkel

Leveren er i de fleste kulturer forbundet med følelser som sinne og frustrasjon. Uttrykk som «å snakke rett fra levra» er noe alle kan forstå, og tyder på at leverens forbindelse med sinne har vært kjent her til lands i lang tid. Sinne er en del av vår kraft, og noe vi bør lære å bruke på en nyttig måte. Å holde tilbake denne kraften kan ha en negativ påvirkning på vår helse og våre liv.

Kort om leveren

Leveren er det største bløtorganet i kroppen. Hos en voksen person veier den omkring 1,5 kg. Det er et kroppens viktigste organer. Den har cirka 200 oppgaver i kroppen og støtter alle de andre organene. Hvis leveren svikter kan det være livstruende. Heldigvis er leveren veldig standhaftig og har en helt unik evne til å regenerere seg selv hvis forholdene er lagt til rette.

En kort oversikt over noen av de viktigste oppgavene til leveren;

 • Den omdanner og inaktiverer mange stoffer, blant annet hormoner, mange giftstoffer og legemidler. Mange fettløselige stoffer gjøre mer vannløselige, slik at de lettere kan skilles ut med urin eller galle.
 • Leveren skille ut mange kroppsegne og kroppsfremmede stoffer gjennom gallen
 • Den produserer de fleste plasmaproteinene.
 • Den produserer en rekke antistoffer som er viktig i immunforsvaret.
 • Den produserer de fleste koagulasjonsfaktorene.
 • Den skiller ut gallefargestoff. Det er disse som gir avføringen brun farge.
 • Den produserer kolesterol, som skilles ut i blodet eller ut av kroppen med gallen.
 • Den spiller en viktig rolle i stoffskifte ved å aktivere skjoldkjertelen hormon T4 til det mer aktive T3.
 • Den er lagringsplass for en rekke vitaminer, blant annet A-,D-, E-, og K-vitamin, samt noen B-vitaminer.

Leveren og Sinne

Sammenhengen mellom leveren og sinne, finner vi også i kinesisk medisin, i teorien om organene og de fem elementene. Sinne, frustrasjon og irritasjon kan påvirke leveren, men en lever stresset eller svekket på annet vis, kan gi grobunn for mer av disse følelsene.

I seg selv blir ikke disse følelsene sett på som et problem. Problemet oppstår når vi ikke finner en måte å få utløp for følelsene, når vi ikke har lært å bruke de på en bra måte.

 

Vårens energi

Leveren blir, i Kinesisk medisin, forbundet med våren, med sin ekspanderende kraft. Kraften i sinnet, er den samme type kraft frøet og spirene bruker for å bryte ut av sitt skall, opp gjennom jordsmonnet, forbi steiner og andre hindringer, opp mot lyset. Det krever en viss aggresjon for å bryte ut av skallet og strekke seg mot tyngdekraften mot solen. Uten denne kraften blir det ingen vår.

Å holde tilbake sinne, eller å undertrykke sinne, blir dermed litt som å holde tilbake våren.

Det krever mye energi å holde tilbake denne kraften. Dermed er det dobbel dose med energi som går tapt. Det som holdes nede, og det som holder det nede. Dette kan ofte sees hos folk som føler seg konstant tappet for energi.

 

Generalen

En annen metafor som ofte blir brukt om leveren og dens kraft, er Generalen. Leveren er hærføreren som planlegger, visualiserer og leder oss mot et ønsket mål. Hvis det oppstår en hindring, vil en kløktig general finne en vei rundt hindringen til målet. Det er ikke noe poeng å rette sinne mot hindringen. Energien må rettes mot målet. Det er riktig bruk av sinnet.

En ubalansert eller svekket lever kan få oss til å angrip hindringene. Man kan bli overveldet av sinne og miste hodet. I møte med motstand glemmer vi hva som er vårt opprinnelige mål, og fokuserer sinnet på det som kommer i vår vei. Det kan selvfølgelig være situasjoner der det er nødvendig, enten å si tydelig i fra hvor skapet står, sette klare grense eller å forsvare seg selv. Men i de aller fleste situasjon er det mer formålstjenlig å opprettholde sitt fokus på hva man ønsker å oppnå og hvor man ønsker å nå, ikke henge seg opp i hindringer.

Sinnet blir på denne måten et viktig redskap for forandring, både personlig og kulturelt. Uten denne kraften vil vi ikke klare å oppnå de forandringene som er nødvendig. Våre mål forblir dagdrømmer og vår vitalitet visner.

 

Sinne er tabu

I Norge er det å uttrykke sinne ganske tabu-belagt. Mange blir opplært fra tidlig alder at man ikke skal uttrykk sinne. Fremfor å bli lært opp til hvorfor sinne oppstår og hvordan man på en smart måte kan bruke det for å oppnå det man ønsker seg, blir det kuet og skambelagt. Det gjør at vi biter sinne i oss, og holder frustrasjon innen. Det kan gjøre oss bitre, og hvis det holder på lenge nok fører det til apati og depresjon.

Med andre ord mister vi mye av vår kraft, men det kan i like stor grad påvirke helsen og fordøyelsen. Rent fysisk gjør undertrykking av sinne at det strammer seg i kroppen, spesielt rundt leveren, men også andre steder i kroppen. Når det strammer seg rundt leveren vil det over tid påvirke sirkulasjonen av blod og lymfe i og rundt leveren, som igjen kan gå ut over dens mange oppgaver og funksjoner.

Energien som ligger i sinnet må gå et sted, og veldig ofte går det ut over fordøyelse. Det kan påvirker leverens funksjon, gi oppblåsthet, eller komme til uttrykk som smerter i korsryggen, i nakken eller andre steder.

I kinesisk medisin hevdes det at den undertrykte energi leter etter en vei ut. Den raskeste veien er via magesekken, opp spiserøret og ut den veien. Noe som kan være årsak til sure oppstøt og andre plager.

 

Hvordan hjelpe leveren

Så hvordan kan du hjelpe leveren og gi rom for en ny vår i kropp og sinn?

Leveren er, som vi har vært inne på allerede, flink til å regenerere seg selv, hvis forholdene blir lagt til rette. Under er en kort liste over ting vi kan gjøre, eller ikke gjøre, samt hva vi kan spise, eller ikke spise, for å legge forholdene til rette for en ny vår for leveren;

 • Spis mye grønne grønnsaker og urter. Spesielt vil jeg trekke frem persille som en enkel og genial måte å støtte leveren på.
 • Faste
 • Unngå for mye fet mat
 • Unngå alkohol
 • Vær mye i skogen
 • Dype, rolige pust
 • Ikke spis 2-3 timer før leggetid.
 • Drikk juice eller te av brennesle – en av vårens første skatter.
 • Trening er en av de beste måtene å forløse stagnert energi – også sinne.

Med ønsker om en nydelig vår, med ny blomstring, at du bryter ut av nye skall og strekker deg høyere, litt nærmere solen.

 

Bilde av Francesco Tommasini

Kilder;

Five element Constitutional Acupuncture – A.Hicks, J.Hicks, P.Moles

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.