14 Tips For en Bedre Fordøyelse

Del artikkel

I Norge er det cirka to av fem som sliter med magen i større eller mindre grad, og av forskjellige årsaker. Det finnes flere store industrier som tilbyr produkter fra noen få titalls kroner til mange tusen kroner i pris. Hvis du putter et produkt til tusenvis av kroner ned i en mage som er full av stress og spenninger vil det være begrenset hvilken effekt du får fra dette produktet. I denne artikkelen skal vi liste opp noen enkle ting du kan gjøre for din mage, før du putter noe ned i den. Noen tips vil forebygge og motvirke vondt i magen, mens andre vil styrke fordøyelsen og næringsopptaket.

 

 

  1. Pust – En dyp og rolig pust er vist i flere studier å stimulere fordøyelse gjennom en aktivisering av vagus nerven (1). Vi har skrevet mer om pust og fordøyelse HER. I tillegg vil en jevn, rolig og dyp pust ned i magen massere alle dine indre organer hver gang du puster. Hver gang magen hever seg og synker i takt med pusten vil det stimulerer blod- og lymfesirkulasjonen i hele mageområdet.
  2. Massasje – Massasje generelt er vist å fjerne stress og aktivere vagusnerven, som er essensielt i en god fordøyelse. Magemassasje er en spesialmassasje som jobber direkte med alle kroppens indre organer. Ved å fjerne stress og spenninger fra organene, og fremme god sirkulasjon av blod og lymfe til og fra alle organene, hjelper magemassasje organene fungere optimalt. Du kan lese mer mer om magemassasje HER. Ikke vær redd for å massere din egen magen. Ta på den. Kna litt på den og gi den omsorg.
  3. Faste – Faste er å gi kroppen og fordøyelsesorganene er liten pause. Det er vist at så lite som 16-18 timer faste har en svært positiv effekt på kroppen, nervesystemet, blodårene og avgiftning. Fasting er et kraftig verktøy man skal ha respekt for men å inkludere en eller to små økter faste i måneden er en trygg og effektiv måte å rense og revitalisere kroppen på, og styrke fordøyelsen.
  4. Gå en tur – Å holde seg i bevegelse er godt for magen og fordøyelsen. Det gjelder både generelt, men også spesielt i forbindelse med et måltid. Å gå en lett og rolig tur etter et måltid vil hjelpe magen og tarmene elte og smelte maten vi nettopp har spist. Mye stillesitting gjør at tarminnholdet potensielt blir liggende lengre og beveger seg saktere gjennom systemet vårt, noe som blant annet kan være årsak til mer gassproduksjon.
  5. Avspenning – Altfor mange spiser mens de er stresset, mens de ser på nyheter eller noe spennende på TV. Mange går også rundt med et høyt stressnivå og tar sjelden tiden til å virkelig slappe av. Evnen til å regulere eget stressnivå, og merke hvor i kroppen stresset har satt seg er lettere enn mange tror. Å lære seg kunsten å slappe av vil være godt for både magen din og hele deg. Vi skriver mer om dette i andre artikler.
  6. Yoga – Innen yoga finnes det utallige enkle og effektive øvelser som påvirker magen og de indre organene. Det finnes både fysiske øvelser, uttøying, pusteøvelser og diverse meditasjoner, som både reduserer stress og styrker våre indre organer.
  7. Drikk vann – I det du føler den første sult responsen i magen, ta det som et tegn til først å drikke et glass vann. Fremfor å drikke masse vann eller annen drikke mens du spiser, drikk deg utørst før måltidet. Ideelt sett kan man drikke et glass vann 15-30 minutter før et måltid. Dette vi skylle over magen og forberede systemet på måltidet som kommer.
  8. Spis jevnlig, men la systemet få hvile av og til – Dette er litt i tråd med intermittent fasting, råd 3, men også litt annerledes. Mange av oss har en tendens til å stadig putte noe i munnen. For eksempel, lunsj klokken 12, en sjokoladebit en time senere, litt nøtter klokken 15, middag klokken 17, og kvelds et par timer etter det. I et slikt regime får magen og organene aldri en pause. Hvis det er en daglig rutine vil det over tid svekke fordøyelsen. Prøv derfor innimellom å la det gå 4-5 timer uten at du putter noe i munnen. Blir du fysen i løpet av disse 5 timene, drikk et stort glass vann. Magen din vil takke deg.
  9. Tygg maten godt – Fordøyelsen begynner i munnen. Den mest åpenbare grunnen til å tygge maten godt er at det bryter ned maten i mindre biten, samt stimulerer produksjonen av fordøyelsesenzymer i munn. I tillegg finnes det komponenter i spyttet vårt som både har smertelindrende og helende effekter på magen og tarmene. Ved å tygge maten godt gjør man jobben lettere for magen. Å tygge maten godt fremhever også smaken i maten vi spiser og øker vår nytelse. Det er funnet en link mellom sult og metthetsfølelse, og hvor mange ganger vi tygger maten. Desto flere ganger vi tygger maten vi spiser, desto raskere forsvinner sultfølelsen (2).
  10. Meditasjon – Meditasjon er bra for magen, av mange grunner. Den kanskje viktigste grunnen er meditasjon sin evne til å aktivere vagusnerven, som er med på å sende rikelig med blod og energi til magen og organene. Vi har skrevet mer om meditasjon generelt HER, og meditasjon på organene HER.
  11. Spis i hyggelig omgivelser/samvær – I Kinesiske medisin mener man at det er veldig viktig å spise i hyggelig omgivelser og i hyggelig samvær. Det skaper glede, tilstedeværelse og reduserer stress. Prøv å spis flere måltider sammen andre. De måltidene du spiser alene, benytt anledningen til å skape en hyggelig atmosfære, med behagelig musikk. Hvis du liker å se på noe mens du spiser, la det være noe hyggelig og nærende.
  12. Ikke spis sent – Å spise sent er noe som er dårlig både for fordøyelse og for søvnkvaliteten. Forskning har vist at det å spise sent svekker fordøyelsen av karbohydrater, reduserer glukose toleransen, og øker kortisol i blodet (3). Med andre ord er svært svekkende for fordøyelsen. Å spise sent svekker søvnkvalitet og kan gi slitsomme drømmer. Når søvnen blir svekket gjør det oss mer utsatt for stress og vi havner lettere i en negativ spiral. Å spise sent øker også sjansen for sure oppstøt. Prøv derfor å ha minst to timer før du legger deg uten inntak av noe mat. Vil du være ekstra flink, ikke spis etter kl 1800 på kvelden. Gjør du dette de fleste dagene er det ingen krise om du skeier ut av og til.
  13. Skylle ansiktet med kaldt vann før mat – Dette er et lite triks man fortsatt ikke helt vet hvorfor virker, men det virker. Det å skylle eller vaske ansiktet med kaldt vann før man spiser vil aktivere vagusnerven. Når vagusnerven aktiveres sendes det mer blod til magen og de indre organene, og mindre blod til de store musklene. Med andre ord vil det å få kaldt vann i ansiktet forberede kroppen din på å spise, merkelig nok.
  14. Vask munnen med spytt – Spytt er undervurdert! Spytt blir av mange ansett som noe ekkelt man spytter ut. Det ikke kunne vært mer feil, og man spytter faktisk ut noe veldig verdifullt. Som nevnt tidligere hjelper spyttet i fordøyelsen av mat gjennom fordøyelsesenzymer. I tillegg er det funnet både antibakterielle og antivirale komponenter i spytt (4) som er med på å beskytte oss mot forskjellige typer infeksjoner. Det finnes også helende komponenter i spyttet som er med å vedlikeholde vevet i hele mage/tarm-kanalene. Om ikke det er nok har man funnet et smertelindrende stoff, kalt Opiorphin, som har vist seg å ha en kraftigere smertelindrende effekt enn morfin. Spyttet er derfor en eliksir de færreste benytter seg av. Hvordan bruke spyttet bevisst? Etter et måltid, bruk tungen til å vaske munnen på innsiden. Rundt tennene på utsiden og innsiden, opp og nede. På innsiden av kinnene, opp i ganen og overalt hvor du kommer til. Dette vil produsere mer spytt, som ikke bare nøytraliserer og beskytter munnhulen, men som vil ha helende og styrkende effekt på magen. Det vil i tillegg lindre vondt i magen. Prøv det.

Hvis du kombinerer og integrerer flere av disse tipsene i livet og hverdagen vil det uten tvil påvirke magen din i en positiv retning. Prøv dem gjerne ut, en etter en, og kjenn etter hva det gjør med kroppen, men gi det noen dager eller uker å virke.

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.

 

 

Kilder;

  1. https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/201705/diaphragmatic-breathing-exercises-and-your-vagus-nerve
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29684415/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25311083/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30472870/