Meditasjon – Fra stress til vitalitet

Del artikkel

Praktisk veiledning i meditasjon for hvordan du med pust og oppmerksomhet på dine organer kan endre stress til vitalitet.

Indre Smil – Meditasjon for dine organer

Stadig flere opplever stress i hverdagen. Det moderne livet drar oss i mange retninger og mange aktører vil ha vår oppmerksomhet, få oss til å kjøpe nå, handle nå, gjøre noe nå.

80% opplever arbeidsrelatert stress (1) , og en av tre tenåringer sier de er kronisk stresset (2). Stress er en medvirkende faktor i utviklingene av mange sykdommer (3), og kan svekke tarmfloraen vår (4). Det å finne enkle metoder for å håndtere og regulere stressnivået vil være helt nødvendig for å ta vare på helsen i det 21. århundre.

Vi har skrevet mer generelt om meditasjon her. Under finner du en kort og enkelt meditasjon som vil hjelpe deg å transformere stress til vitalitet.

 

Indre smil meditasjon

Indre Smil, eller Inner Smile som det heter på engelsk, er en meditasjon hentet fra Mantak Chia. Meditasjonen har røtter i Taoisme og Kinesisk medisin, men er fri for kulturelle og religiøse symboler og er derfor lett tilgjengelig for folk flest.

Meditasjonen bygger på det enkle prinsipp om at man vender oppmerksomhet sin innover i seg selv, oppdager sitt eget stress og sender det en god følelse, et smil, og stresset fordamper som dugg for solen. Det er kanskje ikke så enkelt i starten, men med trening er dette en svært effektiv måte å slippe på stress.

Fokuset for meditasjonen er kroppen, nærmere bestemt de indre organer. Målet er å skape et godt indre miljø, som styrker og balanserer de indre organene, slik at de kan utføre sine oppgaver optimalt.

En utvidelse av meditasjonen kan inkludere alle kroppens systemer, men det er en god start å begynne med organene, da de er selve motoren i kroppen.

Vi har alle kjent hva smilet fra noen vi er glad i gjør med oss. Det kan løfte oss og skape en god følelse i kroppen. Hva om vi kunne smilt slik til oss selv og skapt en lignende effekt? Det er fullt mulig.

Det er vel og merke ikke et høflighets smil det er snakk om. Man viser ikke kun tennene sine eller hever munnvikene. Smilet er fylt med vennlighet, medfølelse og glede. Det er et smil som sier “Jeg ser deg, og jeg aksepterer deg som du er”.

Smilet, eller en så god følelse som mulig, er en start på veien mot større egenkjærlighet. For mange er det vanskelig å være glad i alle våre forskjellige former og aspekter. Det gjelder både den fysiske kroppen, men også våre mentale og emosjonelle tendenser. Det å skulle sette seg ned “å elske seg selv”, blir derfor et for stort steg. Indre smil er et steg på veien mot større egenkjærlighet.

 

Instruksjon

Denne meditasjon kan gjøres sittende eller liggende. Den kan forlenges til å vare i 30 minutter eller lenger, men i sin enkleste form tar den maks ti minutter. Den passer like godt til å gjøre på bussen, mens man venter på toget eller lignende, som den egner seg i eget hjem. Med andre ord, har du ti minutter til overs, hvorfor ikke bruke de til å lade opp batteriene dine?

 

Steg 1 – Forberedelse.

Du starter ganske enkelt med å lukke øynene. Ta et par dype og rolige pust ned i magen.

Ta deretter for deg et minne eller en hendelse som vekker et smil i deg. Det kan være en person eller noe som har skjedd, som vekker en ren og god følelse. En så god følelse som mulig. Nyt denne følelsen et øyeblikk og prøv å hvil i den. La følelsen spre seg i kroppen.

 

Steg 2 – Smil til dine organer

Legg nå vekk minnet, men behold følelsen.

Send deretter den gode følelsen, det indre smilet, til hjerte ditt.

Kjenn hjertet banke, og området rundt hjertet. Slapp av rundt hele hjertet. Skap et pusterom rundt ditt hjertet. Mens du hviler oppmerksomheten i og rundt hjertet, smil til ditt hjerte . Send en god følelse til ditt hjerte. Det har banket og jobbet gjennom hvert sekund av vårt liv, hvor ofte har det fått vår positive oppmerksomhet? Smil til ditt hjerte som du smiler til noen du er glad i.

Du kan beholde din oppmerksomhet i hjertet så lenge du vil. Selv holder jeg ofte på inntil jeg kjenner en positiv forandring i eller rundt hjertet.

 

Flytt så oppmerksomheten videre til magesekken og milten. Disse ligger litt under ribben på venstre side. Kjenn dette området så godt som mulig.

Magesekken

Vi inkluderer magesekken og milten sammen da de ligger så tett sammen, og stress og sammentrekninger i området rundt den ene gjerne vil påvirke den andre.

Milten

Kjenn pusten i dette området, og slapp av i og rundt magesekken og milten. Med trening vil du kunne kjenne dine organer ganske godt, og påvirke deres stressnivå gjennom pusten og oppmerksomheten. Smil til magesekken og milten som du smiler til noen du er glad i.

Fra magen og milten flytter du oppmerksomheten til lungene.

Kjenn lungene så godt som mulig, og se om det går an å slappe av litt ekstra i og rundt lungene. Legg merke til om det er noe stress eller spenninger i området rundt lungene. Forsøk å slappe av litt ekstra i disse områdene. Smil til disse områdene, eller send en så god følelse som mulig til det stressede området. Smil til lungene som du smiler til noen du er glad i.

Etter lungene sender du din oppmerksomhet til nyrene.

Kjenn pusten litt ekstra i området og se om det går an å slappe av litt ekstra rundt nyrene hver gang du puster ut. Nyrene filtrerer alt vårt blod gjennom hele dagen, hvor ofte får de skryt og takknemlighet for den livsviktige jobben de gjør? Hvor ofte får de oppmerksomhet i det hele tatt, om ikke noe er galt. Send en liten tanke av takknemlighet til nyrene dine. Smil til dem som du smiler til noen du er glad.

Deretter sender du din oppmerksomhet til din lever, som ligger under ribben på høyre side.

Kjenn pusten i dette området og se om det går an å slappe av litt ekstra i og rundt leveren. Prøv å fyll leveren og området rundt leveren med en så god følelse som mulig. Kanskje til og med si takk til den for all jobben de har gjort hele ditt liv. Smil til leveren din også, slik du smiler til noen du er glad i.

Etter du er ferdig med leveren, flytter du oppmerksomheten tilbake til hjertet. Ta et lite øyeblikk her og smil en siste gang til ditt hjerte. Deretter legg hendene på magen og send et siste smil til hele magen og hele kroppen. Ta et par ekstra dype og rolige pust før du avslutter meditasjonen og vender tilbake til din dag.

 

Oppsummering

Dette er en meditasjon man enkelt kan tilpasse sin egen situasjon. Noen ganger kan den vare kortere og andre ganger kan den vare lengre. Du kan også gå inn i mye større detaljer å sende et smil til hver eneste lille krok og krik i kroppen. Det er viktig å huske på at du hele tiden har et så avslappet fokus som mulig. Man skal ikke tvinge frem noe som helst. Noen dager klarer man å sende en bedre følelse enn andre dager, men man prøver alltid å sende en så god følelse man klarer til sin egen kropp.

For mer informasjon eller veiledning, ta gjerne kontakt med oss.

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.

 

 

Kilder;

  1. https://www.stress.org/42-worrying-workplace-stress-statistics
  2. https://forskning.no/barn-og-ungdom-psykologi-skole-og-utdanning/n-av-tre-tenaringer-er-kronisk-stressa/632807
  3. https://www.lommelegen.no/annet/helse-og-arbeid/artikkel/stress-oker-risiko-for-disse-12-sykdommene/69023084
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321177