Varmende og helende Gurkemeie Tonic med 3 ingredienser

Del artikkel
Å skape gode vaner handler om å gjøre små, bevisste endringer for å skape opplevelser og erfaringer. Steg for steg kan man erstatte gamle vaner med nye, det kan gi varige resultater på sikt. Her får du tips til en sunn drikk med mange gode egenskaper fra den fantastiske gurkemeien. Hva med å erstatte morgenkaffen med denne?

Det gylne krydder

Gurkemeie, turmeric, curcuma, kjært barn har mange navn. Det norske navnet er gurkemeie, men mange velger å bruke både det engelske og det latinske.

Gurkemeie kommer fra den blomstrende planten curcuma longa og er en del av ingefærfamilien. Den blir ofte brukt i asiatiske retter for smak og farge. Gurkemeie er varm og bitter på smak og roten blir gjerne brukt for sine medisinske egenskaper.

Kanskje har du drukket Golden latte på kafé. Da vet du at dette er en smakfull varmende melkedrikk som gjerne inneholder pepper og ingefær i tillegg til gurkemeie.

Du kan fint lage denne “Gullmelken” hjemme, eller enda enklere, lag deg Gurkemeie Tonic som du drikker daglig for å få gurkemeiens gode helseeffekter og hjelper fordøyelsen.

Tonics hevdes å ha blitt brukt i tusenvis av år i i tradisjonell kinesisk medisin. En tonic kan defineres som et middel som brukes til å stimulere kroppens funksjoner eller mer generelt for å øke en persons følelse av velvære.

5 minutter, 3 ingredienser og en kjele

Basen for denne enkle og sunne drikken er sitronjuice, raspet fersk ingefær og raspet fersk gurkemeie. Det er også en god ide med en klype pepper for å øke biotilgjengeligheten til gurkemeie, altså for at næringsstoffene fra gurkemeien absorberes bedre og tas opp i kroppen.

Gurkemeie inneholder virkestoffet curcumin som er en veldig sterk antioksidant og har anti-inflammatoriske egenskaper som har vist seg å ha en gunstig effekt på en rekke inflammatoriske sykdommer. Curcumin påvirker galleblæren til å produsere galle og andre fordøyelsesenzymer som er nødvendig for en god fordøyelse. Den økte galleproduksjonen hjelper til å bryte ned fett.

Ingefær er en naturlig antioksidant som har anti-inflammatoriske egenskaper og som er kjent for å ha kvalmedempende og fordøyelsesfremmende egenskaper. 

Sitron kan blant annet fremme en sunn flora i tarmen og tilfører C-vitamin.

Ved å starte dagen med et glass Gurkemeie Tonic gir du magen en god start! 

Du kan også lage denne drikken når du føler deg syk, trenger å slappe av, trenger hjelp med fordøyelsen eller når det er kaldt ute og du trenger litt kos.

Gurkemeie Tonic 2 porsjoner

Ingredienser

  • 1 ss raspet fersk gurkemeierot (du kan evt. bruke ½ ts krydder, men fersk er best)
  • 1 ss raspet fersk ingefær (du kan evt. bruke ½ ts krydder, men fersk er best)
  • Sitronjuice fra 1 sitron
  • En klype sort pepper
  • 5 dl vann

Tilberedning

  1. Ha gurkemeie, ingefær og sitronjuice, pepper og vann i en kjele
  2. Varm opp og la det småkoke i 3 minutter
  3. Sil væsken over i 2 glass

Synes du den er for sterk, bland i litt mer kokt vann.

Du kan oppbevare drikken i kjøleskapet opptil 2-3 dager og varme den opp igjen.

 

Vil du ha flere tips til styrkedrikker til støtte for magen kan du lese denne artikkelen De beste teene for magen.

 

 

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.