Tillit

Del artikkel

Tillit er en dyd som ikke bare er en moralsk gode, men som også har positive virkninger på kroppen generelt og fordøyelsen spesielt.

Tillit styrker fordøyelsen. Tillit gjør at magesekken slapper av og kan utføre sin oppgave så bra som mulig.

Det kan være tillit til seg selv, til våre medmennesker, til samfunnet, til naturen, verden, universet, til Gud eller hva man liker å tro på. Kanskje viktigst av disse er tilliten til seg selv.

Bilde av Jakob Owens

Bekymring og Tvil

Bekymringer og tvil er motvekten til tillit, og svekker fordøyelsen. Bekymringer og tvil stresser magesekken og trekker energi vekk fra magen opp til hodet, til tanker, bekymring og grubling. En energi som helst skulle vært brukt til å fordøye mat og nære kroppen.

Tillit er en av de viktige dydene. I likhet med tålmodighet, vennlighet, generøsitet, medfølelse osv. Dydene er noe vi må aktivt dyrke frem. Det motsatte, i dette tilfellet, bekymringer og tvil, kommer av seg selv. Det er mer enn nok å bekymre seg over i dette livet, for de som liker det. Det kommer uten anstrengelse.

Tillit derimot må gjerne aktivt dyrkes frem.

Det er som å kultivere frem en hage. Hva ønsker du i din hage? Ugress og ville vekster kommer av seg selv, men om du ønsker roser eller peoner må de kultiveres frem. De må næres og vannes og tas vare på.

Ugresset må fjernes så det ikke tar vann og næring fra det du ønsker å ha der. Slik er det også inni oss. Du må aktivt velge hva du ønsker å dyrke frem inni deg. Hvis du ikke aktivt velger det vil det komme masse ugress, bekymringer, tvil, frustrasjoner, hat, nag, frykt vil ta bolig i deg, og det vil ikke være rom for roser.

Å kultivere frem tillit og dydene, i likhet med å dyrke frem en vakker hage, er en kunst. En kunst det kan ta et liv å lære seg. Det er derfor utenfor denne bloggpostens rekkevidde å lære bort hvordan å gjøre det.

Et fint sted å starte, og den kanskje enkleste måten å styrke tilliten på i sitt liv, er å observere naturen. Å forsøke å kultivere tillit i relasjon til mennesker kan være noe vanskeligere, da mennesker kan være smule komplekse og kompliserte skapninger.

Naturen derimot, kan du ha tillit til den?

Tillit til at sola står opp igjen i morgen. Tillit til at våren kommer på ny. Tillit til at gress og planter gror. Tillit til månens syklus. Man kan begynne i det små, og jobbe seg oppover.

Ved å huske eller minne seg selv på disse tingene skaper vi jevnlig en stemning av tillit i kroppen. Vi kan øve på å hvile i denne følelsen og det skaper et indre miljø som er godt for magen og styrker din fordøyelse.

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.