Manuka honning

Honning og helse – en type skiller seg spesielt ut

Manuka honning
Del artikkel
Honning er en av de mest verdsatte naturlige produktene vi mennesker har kommet over. Den brukes ikke bare som et ernæringsprodukt, men også for sine helsemessige egenskaper som spenner fra sårheling til plager i luftveiene og fordøyelsen med mer. Men visste du at det er forskjell på egenskapene til de forskjellige type honningene og at en av dem skiller seg spesielt ut?

Honningens dronning

Hvis vi ser bort fra the “Queen B” – selve bidronningen i en bikube, er det Manuka honning som sitter på tronen i honningland når det gjelder gode helseeffekter.

Manuka honning fikk navnet sitt fra en busk fra New Zealand. Det viste seg at når biene pollinerte fra denne planten, ble honningen deres mer potent enn andre typer honning fra andre honningbier. Det avgjørende er innholdet av methylglyoxal (MGO), som er høyere i Manuka honning. MGO er blant annet både antiviralt og antibakterielt.

Effekt ved fordøyelsesplager

Manuka honning har en rekke gunstige effekter på helsen viser forskningen. Blant annet har den en sårhelende effekt og kan være til hjelp ved magesår når bakterien H. pylori er tilstede.

IBS (irritable bowel syndrome) er blitt en vanlig diagnose for mange som sliter med fordøyelsesplager. Symptomer kan inkludere forstoppelse, diaré, magesmerter og luft i magen. Det er derfor lovende og interessant at forskere har oppdaget at ved å innta Manuka honning jevnlig kan man minske plagene knyttet til IBS. Via labforsøk med rotter har det vist seg at denne honningen øker antioksidanter og reduserer inflammasjon ved både IBS og ulcerøs kolitt.

Se etter MGO innhold i honningen

Produsenter av Manuka honning merker produktene sine med UMF vurdering (Unique Manuka Factor). Merkingen beskriver mengden av MGO (methylglyoxal) i honningen.

UMF rangering:

0 til 4: inneholder en ikke påviselig mengde

5 til 9: inneholder lave nivåer

10 til 15: inneholder brukbare mengder

16: Superior, inneholder mengder av høy karakter

For å oppnå best effekt, bruk Manuka honning med en høy UMF.

Du får tak i Manuka honning i norske nettbutikker som spesialiserer seg på helseprodukter.

 

Manuka honning i te

Bruk for eksempel Manuka honning i teen din, i yoghurt, spis direkte fra teskje, eller på huden ved sår.

Har du sår hals og/eller hoste er et tips å blande to teskjeer med honning og to teskjeer ren ingefærjuice og innta om kvelden rett før du legger deg.

Her finner du tips til teer som er bra for en mage i ubalanse som du kan nyte sammen med honningen.

Manuka honning er trygt å innta for de fleste over 1 år. Spebarn under 1 år skal ikke ha honning. Personer med diabetes og de som er allergiske mot bier eller andre typer honning bør konsultere lege før de bruker det.

 

 

 

 

Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.