Hva er magemassasje? Hvorfor er det et viktig hjelpemiddel for en bedre mage og fordøyelse, og hvor kommer behandlingen fra?
Magemassasje – Opprinnelig kalt Chi Nei Tsang
I denne artikkelen skal vi ta en titt på hva magemassasje er, hvor det kommer fra og hva det kan være godt for. I Norge i dag er magemassasje uvanlig, og det er svært få som behandler magen.
Vanlig massasje unngår i stor grad å massere magen. Dette er litt rart med tanke på at magen og de indre organene er selve motoren i kroppen vår. Magen og de indre organene er derfor noe av de viktigste vi bør ta vare på. Selvfølgelig er det viktig å ta vare på musklene og kroppen generelt, men magen er mer essensielt.
Hva er magemassasje?
Magemassasje, slik det beskrives i denne artikkelen, heter opprinnelig Chi Nei Tsang, og har sine røtter i kinesisk medisin. Den bygger på samme filosofi som akupunktur og kopping, og har en historie som strekker seg et par tusen år tilbake.
Veldig enkelt går det ut på å massere hovedsakelig mageområdet for å fjerne stress, knuter og vondt i magen, samt sørge for god sirkulasjon av blod og lymfe til kroppens vitale organer. Problemer og smerter oppstår når det blir stagnasjon i eller rundt de indre organene.
Stagnasjon kan ligge til grunn for opphopninger av gift og avfallsstoffer i kroppen. Der det samler seg opp gift og avfallsstoffer vil det med tiden oppstå problemer. Hvis det ikke blir stagnasjon vil det heller ikke bli opphopninger av gift og avfallsstoffer i kroppen, og kroppen holder seg frisk og rask.
Magemassasje har enkle men effektive teknikker for alle de indre organene. Teknikken er i tillegg holistisk. Hva menes med dette? Den er holistisk i det at den tar med i betraktning hvordan tanker og følelser påvirker de indre organene, og omvendt.
Følelser påvirker mageområdet
For eksempel, vil irritasjon, frustrasjon og sinne generelt sett påvirke leveren gjennom at området rundt leveren blir strammere. Vevet rundt leveren trekker seg veldig ofte sammen når man opplever disse følelsene. Dette er spesielt relevant når disse følelsene vedvarer over tid eller blir undertrykt.
For å sette det litt på spissen vil det å undertrykke sinne og frustrasjon sakte men sikkert «kvele» leveren. I seg selv er disse følelsene sunne, men hvis man holder fast på dem eller undertrykker dem vil det over tid påvirke leverens evne til å gjøre sine oppgaver. Leverens oppgaver blir beskrevet godt i andre artikler på denne siden.
Magemassasje vil gå inn i området rundt leveren for å finne spenninger i vevet, for så å løsne på disse spenningene. Det gjøres med en kombinasjon av massasje, pust og oppmerksomhet. Behandleren får klienten til å puste inn i de stramme områdene, samt å forsøke og slappe av litt ekstra i området. Det er ikke uvanlig at følelser kommer til overflaten under eller etter en behandlinger. Det er bare bra og det er fint å gi rom til følelsene og reflektere over dem.
Minner, opplevelser og traumer lagres ofte i kroppen. De lagres i kroppen for å avlaste hodet, som må fokusere på daglige gjøremål for å overleve.
Minner kan lagres i kroppen fordi det ikke er tid, rom eller nok støtte rundt oss til å bearbeide traumene når de skjer. Det er ikke mye bevissthet rundt slike prosesser i dagens samfunn, og det moderne samfunnet sjelden gir tid og rom til slike prosesser.
Det å ta seg tiden til en slik prosess føles for mange som en svakhet og en byrde. Det er snarere tvert imot er et sunnhetstegn og en styrke. Både det å ta seg tid og rom til å gå gjennom prosessen, men også når man kommer ut på andre siden, med ny innsikt og forståelse. Mye mer om dette i andre artikler.
Hvor kommer magemassasje fra?
Magemassasje har sine røtter i kinesisk medisin, og bygger på samme filosofi som blant annet akupunktur, shiatsu og kopping.
Chi Nei Tsang, som er det opprinnelige navnet til magemassasje, har blitt introdusert til vesten gjennom Mantak Chia. Mantak Chia er en meditasjon- og Qi gong mester bosatt i Chiang Mai, Thailand.
Mantak Chia gikk i lære hos sin mester i mange år for å lære seg denne teknikken. Hans mester igjen gikk i lære hos sin mester. Slik har denne teknikken blitt ført videre gjennom historien, fra mester til lærling.
Mantak Chia satt sammen alt han lærte til en lærebok, slik at det enklere kan læres bort til flere.
Hva er magemassasje godt for?
Vi har allerede vært litt inne på hva magemassasje er godt. Men for enkelthets skyld kan man liste opp to hovedområder som denne behandlingen er godt for.
- Løsne på spenninger, stress og vondt i magen, samt sørge for god sirkulasjon av blod og lymfe i og rundt alle kroppens vitale organer. Når kroppens «motor» fungerer godt vil man ha mer energi og overskudd til å gjøre de tingene man må gjøre og de tingene man liker å gjøre. Det påvirker også søvnen, immunforsvaret og ikke minst fordøyelsen.
- Magemassasje kan hjelpe oss med å få bedre kontakt med oss selv, gjennom å løsne på traumer og følelser som er lagret i kroppen og spesielt mageområdet. Gjennom å fjerne stress og spenninger, roe nervesystem får vi en dypere kontakt med de gavene og talentene vi er født med. Hvis vi er tynget ned av gamle minner og stress er det så og si umulig å finne vårt senter og kjenne hva vi har av egenskaper vi kan bidra med i denne verden.
Dette var en kort beskrivelse av hva magemassasje er generelt. I andre artikler vil vi gå mer i detaljer på spesifikke områder av behandlingen. Du vil finne grundigere forklaringer både på bakenforliggende prinsipper og spesifikk informasjon om de forskjellige organene og deres rolle i kroppen generelt og fordøyelsen spesielt.
Vi gjør oppmerksom på at denne siden kun er ment som kunnskapsdeling og ikke som medisinske råd.